DOLAR
40,35 0%
EURO
46,92 0%
ALTIN
4.349,52 0%
BITCOIN
4.753.035,31 0,03%

Sanayi Bölgelerinde Çelik Yapıların Önemi ve Depreme Hazırlık

OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, sanayi bölgelerinin depreme karşı yapısal dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor.

Yayın Tarihi: 12.05.2025 11:35
Güncelleme Tarihi: 12.05.2025 11:35

Sanayi Bölgelerinde Çelik Yapıların Önemi ve Depreme Hazırlık

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, sanayi bölgelerinin depreme karşı dayanıklı hale gelmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Kolon, kiriş ve çatıların çelik yapılarla oluşturulması gerekiyor. Biz sanayi yapılarında çeliğin daha fazla kullanılmasıyla sorunlara çözüm üretilebileceğine inanıyoruz," şeklinde açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi" doğrultusunda, depremler nedeniyle yüksek afet riski taşıyan bölgelerde altyapı yatırımlarının artırılması öncelikli hedef olarak belirlendi. Bu çerçevede, sanayi altyapısının afetlere karşı dirençli hale getirilmesine yönelik adımlar atılacak ve deprem riski yüksek olan sanayi alanları güvenli bölgelere taşınacak.

Aydın, çeliğin maliyetinin yüksek olduğu düşüncesinin aksine, bu malzemenin daha ekonomik, sağlam ve sürdürülebilir olduğunu vurgulayarak, "Çelik, beton gibi kaldırıp atabileceğiniz bir şey değil," dedi. OSTİM OSB bünyesindeki binaların yenilenmesi konusunda sürekli önerilerde bulunduklarını ifade etti.

Aydın ayrıca, AFAD ile yürütülen projeler çerçevesinde, deprem anında kullanılan arama ve kurtarma malzemelerinin yerlileştirilmesi çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Aydın, "Biz bu malzemelerin yerli üretilebilmesi için çalışma grupları oluşturduk," diyerek, yerli üretim çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

6 Şubat depremleri sonrasında arama ve kurtarma çalışmalarının öneminin bir kez daha görüldüğünü aktaran Aydın, OSTİM OSB çalışanlarından oluşan 23 kişilik bir arama ve kurtarma ekibi oluşturduklarını belirtti. Bu ekibin, Türkiye'deki organize sanayi bölgeleri içinde kurulan ilk takım olduğunu ifade eden Aydın, ekibin teorik eğitimini tamamlayarak saha çalışmalarına başladığını söyledi. Bu ekip, yalnızca deprem anında değil, diğer afetlerde de AFAD koordinasyonuyla görev alabilecek.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, deprem ülkesi Türkiye'de...

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, deprem ülkesi Türkiye'de sanayinin de bu afete hazırlıklı olması gerektiğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, deprem ülkesi Türkiye'de...

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, deprem ülkesi Türkiye'de sanayinin de bu afete hazırlıklı olması gerektiğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.