Samsun'da salep üretim alanlarında denetim ve inceleme
Samsun'da salep üretiminin sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi ve doğal salep varlığının korunması amacıyla üretim alanlarında kapsamlı denetimler gerçekleştirildi. Çalışmalar, sahadaki üretim uygulamalarının ve doğal çiçek soğanı kaynaklarının durumu hakkında yerinde tespitler sağlamayı hedefledi.
Denetimin kapsamı ve yürütücü kuruluşlar
Denetimler, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü teknik personelinden oluşan komisyon tarafından yapıldı. Komisyonun öncelikli görevi, tapulu arazilerde doğal çiçek soğanlarının tespit edilmesi ve üretici başvurularının mevzuata uygunluğunun kontrol edilmesiydi.
19 Mayıs ve Canik ilçelerinde yetiştiricilerin başvuruları üzerine yapılan incelemelerde, başvurular "Doğal Çiçek Soğanlarının Üretimi, Doğadan Toplanması ve İhracatına İlişkin Uygulama Talimatı" ile "Doğal Çiçek Soğanlarının 2026 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ" kapsamında değerlendirildi ve hazırlanan raporlar tutanak altına alındı.
Üretim ve üretici verileri
Resmi tespitlere göre, Samsun'da 2025 yılı içinde toplam 106 dekar alanda yaklaşık 55 ton salep üretimi gerçekleştirildi. Salep üretimi yapan ve çoğaltım ile gıda amaçlı üretim yapan üretici sayısı ise 165 olarak kaydedildi. Özellikle 19 Mayıs ve Kavak ilçeleri kentte öne çıkan üretim bölgeleri arasında yer aldı.
Koruma ve üretim artırma hedefleri
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların, bir yandan doğal salep popülasyonunun korunmasını sağlarken diğer yandan üretim miktarının artırılmasına yönelik faaliyetleri desteklemek üzere planlandığı bildirildi. Denetim raporları, mevzuat uyumu ve sürdürülebilir üretim uygulamalarının izlenmesi amacıyla kayıt altına alındı.
SAMSUN’DA SALEP ÜRETİMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE GELİŞTİRİLMESİ VE DOĞAL SALEP VARLIĞININ KORUNMASI AMACIYLA ÜRETİM ALANLARINDA DENETİM VE İNCELEMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ.