Samsun Çarşamba'da dron ile çeltik ilaçlaması tartışması: kavak fidanları zarar görüyor

Çarşamba'da dronla yapılan çeltik ilaçlamalarının kavak fidanları ile sebze ve meyvelere zarar verdiği iddia ediliyor; yıllara göre binlerce fidan etkilendi, hukuk süreci sürüyor.

Yayın Tarihi: 03.07.2026 13:29
Güncelleme Tarihi: 03.07.2026 13:52

Samsun Çarşamba'da dron ile çeltik ilaçlaması tartışması: kavak fidanları zarar görüyor

Samsun Çarşamba'da dron ile çeltik ilaçlaması tartışması

Samsun’un Çarşamba ilçesinde, Yalı Mahallesi ve Çınarlık Mahallesi yakınlarındaki çeltik tarlalarında dron destekli ilaçlama uygulamalarının çevredeki tarımsal üretime zarar verdiği iddiası yeniden gündeme geldi. Üreticiler, TİGEM’e ait ve bir firma tarafından kiralanarak işletilen arazilerde yapılan uygulamaların kavak fidanları ile sebze ve meyve ürünlerini olumsuz etkilediğini ileri sürüyor.

Olay ve bilirkişi raporları

Üreticilerin açtığı davalarda, 2023 yılında yaklaşık 100 bin, 2025 yılında ise yaklaşık 60 bin kavak fidanının zarar gördüğü iddia edildi. Davalara ilişkin bilirkişi raporlarında zararın çeltik ilaçlarından kaynaklandığı yönünde tespitler yer aldı. Bir tazminat davası kabul edilerek istinaf aşamasına taşınırken, başka dosyalarda bilirkişi raporlarının ardından tazminat ve ceza davaları açıldı. Üreticiler 2026 yılında da benzer uygulamalar nedeniyle on binlerce fidanın zarar gördüğünü belirtiyor.

Muhtarın ve üreticilerin şikâyetleri

Yalı Mahallesi Muhtarı Selami Şahin, bölgedeki tarımsal üretimin son dört yılda belirgin şekilde zayıfladığını vurguladı. Şahin, uygulamalar nedeniyle karpuz üretiminin büyük oranda sona erdiğini, kavak fidanlarının ise uç kısımlarının ilacın etkisiyle kuruduğunu söyledi. Muhtar, üretimdeki kaybın yaygınlığını şu şekilde özetledi: bölgedeki kavak fidanlarının ve diğer tarım ürünlerinin yaklaşık yüzde 40’ının zarar gördüğü iddia ediliyor.

Mahalle sakinleri dron ile ilaçlamaların sıklıkla gece saatlerinde, özellikle 02.00-03.00 civarında yapıldığını ve bölgenin uluslararası havaalanına çok yakın olması nedeniyle dron uçurulmasının normal şartlarda yasak olduğunu belirtiyor. Jandarmaya bildirim yapmalarına rağmen uygulamaların sürdüğünü, bunun da üreticilerin nöbet tutmasına yol açtığını ifade ediyorlar.

Üreticilerin yaşadığı ekonomik mağduriyet ve hukuk süreci

Üreticiler, açtıkları davalar sonucunda bazı bilirkişi raporlarının ilaç kaynaklı hasarı tespit ettiğini ancak mahkeme süreçlerinin uzun sürmesi ve somut sonuç alınamaması nedeniyle mağduriyetlerinin devam ettiğini söylüyor. Üreticilerden Hasan Torun bir mevsimlik emeğin kaybolduğunu belirterek bölgede yaklaşık 12 bin fidanın zarar gördüğünü ifade etti. Diğer üreticiler ise ürünlerin şekil değiştirmesi, fidelerin gelişememesi ve üç yıl süren verim kayıplarına dikkat çekti; bazıları söz konusu durumu üç senedir yaşadıklarını aktardı.

Talep ve değerlendirme çağrısı

Mahalle sakinleri, yetkililerden kalıcı çözüm talep ediyor ve çeltik üretiminin havaalanına yakınlık, oluşturduğu sivrisinek ve haşere tehdidi gibi boyutlarıyla yeniden değerlendirilmesini istiyor. Üreticiler ayrıca yargı süreçlerinin hızlandırılmasını ve saha incelemelerinin yerinde yapılmasını istiyor; bilirkişi raporlarının işaret ettiği zarar ile üreticilerin sahadaki gözlemleri arasında örtüşme olduğu vurgulanıyor.

Özetle, Çarşamba'daki tartışma; dron ile yapılan ilaçlamaların noktasal tarımsal üretime verdiği zarar, gece yapılan uygulamalar ve yavaşlayan hukuk süreçlerinin yarattığı ekonomik etkiler etrafında şekilleniyor. Bölge sakinleri çözüm bekliyor.

ÜRETİCİLERDEN ŞABAN AKMAN VE EMİNE AKMAN

ÜRETİCİLERDEN ŞABAN AKMAN VE EMİNE AKMAN

MAHALLE SAKİNLERİ

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.