Giresun'da üretici yağışa karşı üfleme körüğüyle kurutma yapıyor
Giresun'un Piraziz ilçesine bağlı Şerefli köyünde fındık üreticiliği yapan Münir Bekçi, hasat sonrası harmana serdiği fındığını yağışlı hava nedeniyle kurutmakta zorluk yaşayınca kendi imkanlarıyla çözüm üretti.
Islanan mahsul ve bekleyen riskler:
Bekçi, bölgedeki hava şartlarının bir haftadan uzun süredir yağışlı seyrettiğini söyleyerek, yağmur nedeniyle ıslanan fındığın yeniden kurutulmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Ürünün nemli kalması durumunda kalite kaybı ve bozulma riski bulunduğunu ifade etti.
Pratik çözüm: üfleme körüğüyle suni rüzgar:
Harmandaki fındığın ıslaklığını gidermek için üfleme körüğü ile suni rüzgar oluşturan Bekçi, "Bir hafta, daha fazla yağmurlu havalar var. O yüzden bu yağmurda ıslanmış olan fındığımın ıslaklığını, yağmurun etkisini alabilmek için böyle kendim suni bir rüzgar oluşturuyorum" diye konuştu. Bekçi, hava düzelene kadar ürününü korumak amacıyla bu yönteme başvurduğunu belirtti.
Üreticinin uyguladığı bu yöntem, sınırlı teknik altyapı ve sürekli değişen hava koşullarına karşı yerel düzeyde alınan pratik bir önlem olarak öne çıkıyor. Bekçi, hava koşullarının iyileşmesini beklerken harmandaki fındığın durumunu idame ettirmeye çalışıyor.
GİRESUN’DA FINDIK HASADININ ARDINDAN ETKİLİ OLAN YAĞIŞLI HAVA, ÜRETİCİLERİN KURUTMA SÜRECİNİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR. PİRAZİZ İLÇESİNDE BİR ÜRETİCİ, HARMANDAKİ FINDIĞINI KURUTABİLMEK İÇİN KENDİ İMKANLARIYLA ÜFLEME KÖRÜĞÜ KULLANARAK SUNİ RÜZGAR OLUŞTURUYOR.