
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, başkent Moskova'da gerçekleştirdikleri görüşmede ikili ilişkileri ele aldı. Lavrov, ülkeler arasında var olan kardeşlik ilişkilerin yanı sıra uluslararası işbirliği ve koordinasyon konularına dikkat çekti.
Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Lavrov, "Ülkelerimizi sadece kardeşlik ilişkileri ve ortak sınırlar değil, yüzyıllardır süregelen iyi komşuluk gelenekleri ve ortak ulusal çıkarlar birleştiriyor," dedi. Lavrov, Moskova ve Pekin'in uluslararası alandaki koordinasyon konusundaki özel sorumluluğuna vurgu yaptı ve birçok ülkenin bu işbirliğini zorlu dönemlerde önemli bir istikrar unsuru olarak gördüğünü belirtti.
Bakan Lavrov ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında yapılacak olan mayıs görüşmesi için hazırlıkların sürdüğünü de aktardı.
Çin Dışişleri Bakanı Vang, ikili ilişkilerin zorluklara rağmen sürekli geliştiğini ifade ederek, "Rusya ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri olarak sorumluluk üstlenmeye, çok kutuplu dünya düzenini inşa etmeye ve uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesini sağlamaya hazırız," dedi.
Görüşme sonrasında Lavrov ve Vang, 2025 yılı için iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında yapılacak istişarelere dair plana imza attı.