DOLAR
42,66 -0,06%
EURO
50,08 -0,1%
ALTIN
5.902,55 -0,08%
BITCOIN
3.762.393,68 0,54%

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BRICS Ülkelerinin Küresel Ekonomiye Katkısını Vurguladı

Lavrov, BRICS'in istikrarlı bir küresel ekonomi oluşturma çabalarını ve çok kutuplu düzenin önemini açıkladı.

Yayın Tarihi: 07.07.2025 03:23
Güncelleme Tarihi: 07.07.2025 03:23

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BRICS Ülkelerinin Küresel Ekonomiye Katkısını Vurguladı

Lavrov: BRICS Küresel Ekonominin Temellerini Atıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin evrensellik, şeffaflık ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda istikrarlı bir küresel ekonomi oluşturma çabalarını vurguladı. Lavrov, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 17. BRICS Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, çok kutuplu dünya düzeninin önemine değindi.

Çok Kutuplu Düzenin Önemi

BRICS'in çok kutupluluk anlayışının, eski sömürgeci liberal modelin yerini alan bir gerçeklik olduğunu ifade eden Lavrov, “Çok kutupluluk bir tercih değil, bir zorunluluktur.” dedi. Ayrıca, Amerikan dolarının ödeme sistemlerindeki güvenin azaldığını belirterek, gelişmiş ülkelerde bile ekonomik dengesizliklerin ortaya çıktığını ifade etti.

Küresel Ekonomik Güç Kayması

Lavrov, ABD'nin devlet borcunun rekor seviyeye ulaştığını ve bu durumun küresel ekonomiye olan etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiğini söyledi. “Küresel Güney ve Doğu ülkeleri, ekonomik büyümenin ana motoru haline geldi.” ifadesini kullandı.

BRICS'in Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkisi

BRICS'in küresel ekonomik büyüklüğünün %40'ından fazlasını oluşturduğunu belirten Lavrov, bu rakamın BRICS ortaklarıyla birlikte %45'e çıkabileceğini kaydetti. Ayrıca, BRICS ülkelerinin dünya nüfusunun neredeyse yarısını temsil ettiğini ve Rusya'nın ticaret cirosundaki payının giderek arttığını vurguladı. Ödemelerin %90'ının ulusal para birimleriyle yapıldığını” sözlerine ekledi.

Uluslararası Kuruluşlara Eleştiri

Lavrov, doğrudan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın politikalarının sömürgeci amaçlar için kullanılmaması gerektiğini belirterek, bu kuruluşların reforme edilmesi gerektiğini savundu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı