Uluslararası BelediyelerBİrliği'nde dünya genelinde 5. sakin kasaba olarak ülkemizden bir yer kayıtlara geçmiş bulunmaktadır.Gerek tarihi, gerek kültürü, gerekse de insanları ile dünyanın en ço merak edilen yerlerinden olan Sakarya Taraklı ilçesi hakkında detaylar araştırma konusu olmaktadır. Peki Taraklı nerede? Taraklı hangi ilde? İşte detaylar...
Sakarya'nın güneydoğusunda yer alan özellikle de coğrafi ve tarihi güzellikleriyle tüm dikkatleri üzerine çeken Taraklı Kuzeybatı Anadolu İpek Yolu'nun ise en önemli duraklarında biri olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı dönemi zamanında kalan evleri, cami, han ve hamamları ile kültürel mirasın halen daha yaşandığı Taraklı ilçesi, 2011 senesinde dünya genelinde 5. sakin şehir unvanını almıştır. Ilçedeki huzurlu atmosfer, yemyeşil doğası ve tarihi sokakları ile sağlanmaktadır. Özellikle de Yavuz Sultan Selim'in veziri tarafından 1500'lü yıllarda yapılan Yunus Paşa Camisi, Taraklı ve ülkemizin en önemli tarihi yapılarından biri olarak bilinmektedir.
TARAKLI KURŞUNLU CAMİSİ
Halk arasında ilk kurşun kaplı kubbeye sahip olan Kurşunlu Camisi de Taraklı ilçesinde bulunmaktadır Cami dünya genelinde Mimar Sinan'ın eserleri arasında yer almaktadır. Kubbesi Kurşun kaplı olup, tek minareli klasik olarak inşa edilmiş camidir. Öte yandan Bağdat yolu üzerinde yer alması dikkat çekmekteyken çevresindeki han ve hamamlarda İpekyolu dönemindeki önemini göstermektedir.
HİSAR TEPESİ
Özellikle Hisar tepesinde Osmanlı dönemine ait önemli kalıntılara rastlanmaktadır. Buradan Taraklı'nın panoramik manzarası tüm güzellikleriyle karşınızda olacaktır. 7 asırlık tarihi çınar ağacı taraklı'nın doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
GÖYNÜK GÖLÜ
Ayrıca Göynük Gölü, ilçeye güzellik katan başka bir doğal kaynak olmaktadır. Ahşap evleri ile dikkat çeken gitgide popülerleşen Taraklı, birçok dizi ve film projesi için kullanılmıştır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden kaçmak isteyen vatandaşın ilk durağı genel olarak Taraklı olmaktadır. Tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de ziyaretçi çeken Taraklı, ziyaretçisine unutamayacağı bir deneyim yaşatmaktadır.
TARAKLI İKLİMİ
İklimine bakılacak olursa ziyaret için tercihen havaların çok sıcak ve çok da soğuk olmadığı dönemler tercih edilebilir. Özellikle de sonbahar mevsimi Taraklı'nın güzelliklerine şahit olmak için idealdir. Marmara bölgesinde yer almasına rağmen ilçenin genelinde karasal iklim özellikleri görülmektedir.
İSTANBUL'DAN TARAKLI'YA NASIL GİDİLİR?
Genellikle araç yolu kullanılmaktadır. İstanbul'dan Taraklı'ya nasıl gidilir sorusuna yanıtı; İstanbul'dan yola çıkılması akabinde Sapanca sapağını geçmek ve Bilecik yönüne sapmak sonrasında 20-30 kilometre yok alarak Taraklı'ya ulaşılmaktadır. Toplu ulaşım olarak ise Bolu Göynük otobüslerine binebilirsiniz. En az nüfuslu ilçe ünvanını taşıyan Taraklı birçok zenginliğe sahiptir