Rize Tunca'da 15. Geleneksel Red Bull Formulaz Tahta Araba Yarışları düzenlendi
Etkinlik ve kategori bilgisi
Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde, Formulaz Derneği ve Red Bull tarafından "Formula giderse Formulaz gelir" sloganıyla düzenlenen 15. Geleneksel Red Bull Formulaz Tahta Araba Yarışları iki kategoride (kadın ve erkek) gerçekleştirildi.
Yarış formatı ve katılımcılar
Yarışların startı, geleneksel yönteme uygun olarak kırbaç şeklindeki ipin yere vurulduğunda çıkan patlama sesiyle verildi. Kadınlarda 15, erkeklerde 45 olmak üzere toplam 60 yarışmacı kayıtlıydı. Tahta arabaların uygunluğu kontrol edildikten sonra yarışmacılar gruplar halinde parkura çıktı; erkekler 1000 metre, kadınlar 600 metre parkurda mücadele etti.
Güvenlik önlemleri ve pist özellikleri
Pist boyunca olası kazalara karşı tehlikeli bölümlere saman balyaları yerleştirildi ve yarışmacılar lastik ayakkabı, kıl çorap, kask, kolluk ve dizlik gibi koruyucu ekipman kullandı. Parkur kenarındaki tabelalarda "dikkat tahta araç çıkabilir", "uçuruma düşmek yasaktır", "start 153 metre geride", "en keskin viraj 53 metre geride" gibi uyarılar yer aldı. Organizasyonda bazı araçların tekerleklerinin kırıldığı ve bazı yarışmacıların ellerinde arabalarla koşarak parkuru tamamladıkları gözlemlendi.
Organizatör ve katılımcı açıklamaları
Formulaz Derneği Başkanı Murat Gül, etkinlikle ilgili olarak unutulmaya yüz tutmuş değerleri öne çıkarmayı hedeflediklerini belirtti: "Bu yıl yeni pistte tahta araba yarışları yapıyoruz. Yeni pistimiz yüksek güvenlikli. Adrenali yüksek ve keskin virajları var." Gül, yarışmanın iki grup halinde düzenlendiğini, erkeklerin 1000 metre, kadınların 600 metre yarıştığını ve bu yıl katılımın ciddi düzeyde olduğunu söyledi.
Yarışmacılardan 69 yaşındaki Veli Bakır, 10 yıldır katıldığını ve yarışa kazanma iddiasıyla katılmadığını; amaçlarının sağ salim aşağı inmek olduğunu ifade etti: "Ben heyecanlanmıyorum beni izleyenler heyecanlanıyor. Ben kazanmak için yarışmıyorum. Sağ salim aşağıya ineyim bana yeter."
Altı yıldır etkinliğe katılan Arif Sarı, organizasyonun heyecanlı olduğunu ve dikkatli olanların yarışı kazanacağını belirtti.
Gösteriler ve izleyici katılımı
Şenlik kapsamında akrobasi sporcusu Birkan Polat motosiklet ile gösteri sundu. Etkinliği Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, Ardeşen Kaymakamı Ferhat Altay, Ardeşen Belediye Başkanı Enver Atagün ve Tunca Belediye Başkanı Ramazan Topçu ile çok sayıda vatandaş izledi.
Rize'nin Ardeşen ilçesinde "15. Geleneksel Red Bull Formulaz Tahta Araba Yarışları" gerçekleştirildi.