Rize'de Kültürel Bir Buluşma: 'Çayın Ahengi ve İpekyolu Porselen Yolculuğu'
Rize'de, Rize Valiliği, Rize Belediyesi, Çin Büyükelçiliği ve Jingdezhen Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Çayın Ahengi ve İpekyolu Porselen Yolculuğu' programı, Çay Çarşısı'nda gerçekleştirildi.
Etkinlikte, Çin'in Jingdezhen şehri ve Rize'yi tanıtan video sunumları yapıldı. Ayrıca, Jingdezhen ve Rize'deki turizm işletmeleri arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandı. Programda halk oyunları ekipleri de gösteri sundu.
Rize Valisi'nden Açıklama
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, Çin'de çay ve porselenin kültürel önemi üzerinde durarak, "Çay bardağımızın yanında Çay Çarşı'mızın içinde Çin ve Rize çay köprüsü kurmaya çalışıyoruz. Bu organizasyonla, iki ülke arasında çay, çay bardağı ve porselen temelli bir tanıtım köprüsü oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.
Çin Büyükelçisi'nin Görüşleri
Çin'in Ankara Büyükelçisi Ciang Şüebin, Rize'yi beğendiğini belirterek, "Çay ve porselen, Çin ile Türkiye'yi birbirine bağlayan güçlü kültürel simgelerdir. Umarız bu dostluğumuzu derinleştirip devam ettirebiliriz," ifadesini kullandı.
Jingdezhen Eyaleti Genel Sekreteri'nden Mesaj
Çin'in Jingdezhen Eyaleti Genel Sekreteri Xuemei Hu, Rize ile Jingdezhen'in ortak noktaları olduğunu vurgulayarak, "Porselen, Çin'in kimlik kartı gibidir. Bu etkinliğin yapılma sebebi, çay ile porselenin birleşimidir" dedi.
İlerleyen Yıllarda Ekonomik Faydalar
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin de etkinlikte, porselen ve çayın bir araya gelmesinin önemli sonuçlar doğuracağını belirterek, "İki şehrin kardeşliği ve iletişimi, turizme ve ekonomiye olumlu yansıyacaktır" mesajını verdi.
Etkinlik, protokol üyelerinin stantları gezmesiyle sona erdi.