Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Restoranda kredi kartı kullanımında yeni vergi! Yüzde 15 servis ücreti geliyor

Son zamanlarda her ürün ve hizmet zammından restoranlarda nasibini almış iken son zamanlarda yaşanan fiyat artışları, sadece müşterileri değil, garsonları ve işletme sahiplerini de zor durumda bırakıyor.

Yayın Tarihi: 08.05.2024 08:52
Güncelleme Tarihi: 08.05.2024 08:52

Restoranda kredi kartı kullanımında yeni vergi! Yüzde 15 servis ücreti geliyor

Son zamanlarda her ürün ve hizmet zammından restoranlarda nasibini almış iken son zamanlarda yaşanan fiyat artışları, sadece müşterileri değil, garsonları ve işletme sahiplerini de zor durumda bırakıyor. MAliyetlerin artması karşısında müşteri bahşiş verme konusunda kendini kapatırken, garsonların ve restoranın gelir kaybına uğramasına mahal veriyor. Geçtiğimiz dönemlerde hesap ödenmesi sırasında ya da garsonun hizmet vermesi sırasında ödenen bahşişlerin artık olmadığı açıklaması yapılırken, bu durumun maddiyatı etkilediği belirtilmiş bulunuyor. Yaşanan bu durum servis ücreti uygulamasına yönelikde negatif bir hal olmaya başlamış bulunuyor. 

Restoranların maliyetlerinde yaşanan ve yüzde 800 üzerinde seyrettiği tahmin edilen fahiş fiyat artışları, müşteriyi olduğu kadar çalışanı da etkilemeye devam ediyor. Öyle ki kimi yerlerde hesap 4 kiilik ortalama bir aile şçin 5 10 bin lira değişebiliyor. Müşteriler yaşanan bu artışa istinaden çareyi bahşiş vermemekte buluyor. 

 Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastroekonomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer tarafından yapılan durum değerlendirmesinde bahşişlerin ya eskisi kadar olmadığını ya da hiç verilmediğini vurguladı. 

tll

SERVİS ÜCRETİ KESİNTİSİ

Yaşanan bu durum karşısında bir çok şnsanın gelirinde azalma olduğu ve bu sayede de sektörden uzaklamaya başladıkları vurgusunu yapan Demirer, servis ücreti kesintisi talebinde bulundu. Müşteri için faturayı kabartacak olan bu ödeme, garsonların cebine eşit pay edilecek. Türkiye'deki 200 bin işletmenin sadece yüzde 1-2'sinde servis ücreti alındığı açıklamasını yapan Başakn, uygulamanın yaygınlaştırılması gerekliliğini savundu 

Uygulamaya başlayan restoranlarda bu oranın en fazla yüzde 10 olduğunu belirten Turyid yetkilileri bu oranın en yüzde 15 olması durumunda günün kurtulabileceğini belirtti. İstenilen yeni düzenlemede Servis ücretinin yarısı devlete vergi olarak ödenirken, kalan yarısı da garsonlara kalacak.

Restoran ve garsonun gelirini arttıracak olan bu kesintinin bir çok dezavantajının bulunacağı tahmin ediliyor. Faturalara artı olarak yansıyan bu kesinti restoranlardaki müşteri sayısının azalabileceği belirtti. Müşterilerin ek bir ücret ödemek istemeyeceği ve bu durumunda restoranlarda müşteri kaybına yol açabileceği tahminleri sunulmuş bulunuyor.