Polonya Hükümeti, Sınır Güvenliğini Yeniden Gözden Geçiriyor
Polonya Başbakanı Donald Tusk, yasadışı göçle ilgili artan endişeler nedeniyle, ülkesinin Almanya ve Litvanya ile olan kara sınırlarında kontrolleri yeniden başlatmayı değerlendirdiklerini açıkladı. Tusk, düzenlediği basın toplantısında, güvenlik kurumları temsilcileri ile bir araya gelerek Polonya'nın tüm sınırlarındaki durumu ele alacaklarını belirtti.
Tusk, sınır güvenliğinin hükümetin en büyük önceliklerinden biri olduğunu vurgulayarak, "(Yasa dışı göçle ilgili) şüpheli vakaların devam etmesi halinde, Polonya-Almanya sınırında kontrolleri yeniden başlatmak zorunda kalabileceğimizi Alman tarafına bildirdik" dedi. Ayrıca, alınacak kararların Polonya vatandaşları için asgari düzeyde rahatsızlık yaratacak biçimde uygulanacağını ifade etti.
Litvanya Üzerinden Yasa Dışı Geçişlerin Önlenmesi
Tusk, Litvanya üzerinden Polonya’ya yasa dışı geçişlerin önlenmesi için çeşitli önlemler alınacağını da belirtti. Bu kapsamda, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise, yasadışı göçmenlerin Almanya'dan ülkesine geri gönderilmesini engellemek üzere hükümetin harekete geçmesini istedi.
Duda, Almanya'nın göçmenleri Polonya’ya itmesine hükümetin yeterince tepki vermemesini eleştirerek, "Yasaların çiğnenmesine, göçmenlerin zorla ülkemize itilmesine izin veremeyiz. Almanya göçmen sorununu kendisi yarattı ve bu sorunla kendisi ilgilenmek zorunda" şeklinde konuştu.
Halkın Tepkisi ve Gösteriler
Öte yandan, "vatandaş devriyeleri" olarak adlandırılan yüzlerce kişilik gruplar, Polonya’nın Almanya ile sınır bölgelerinde, Almanya tarafından geri gönderilen göçmenlere karşı gösteriler düzenliyor. Polonya’nın kuzeybatısındaki Szczecin kentinde yaklaşık 200 kişilik bir grup, cumartesi günü bir yolu trafiğe kapatarak, "Alman polisinin göçmen getirmemesi için" toplandıklarını ifade etti.