DOLAR
38,4 0%
EURO
43,69 0%
ALTIN
4.094,52 -0,11%
BITCOIN
3.619.303,78 0,69%

Pentagon'un Gizli Belgesinde ABD Dış Politikasının Önceliği: Çin ve Tayvan

Pentagon'un gizli belgesi, ABD'nin önceliğinin Çin'i Tayvan'ın olası işgalinden caydırmak olduğunu ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 30.03.2025 16:27
Güncelleme Tarihi: 30.03.2025 16:27

Pentagon'un Gizli Belgesinde ABD Dış Politikasının Önceliği: Çin ve Tayvan

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) çalışanlarına dağıttığı gizli belgede, önceliğin “Çin'i, Tayvan'ın olası işgalinden caydırmak” olacağı ifade ediliyor. Washington Post'un haberine göre, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth imzasıyla dağıtılan toplamda 9 sayfalık belgede, Çin'in Pentagon'un öncelikli tehdidi olduğu vurgulanıyor.

Belgede, “Çin'in, Tayvan'ı olası oldubitti işgalinden caydırılması, ABD iç güvenliğinin sağlanması için öncelikli senaryodur” ifadesine yer veriliyor. Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın Pekin yönetimine karşı olası bir savaşa hazırlanma vizyonuna da dikkat çekiliyor. Bu bağlamda, Tayvan'a savunma harcamalarını artırması konusunda baskı yapılacağına dair bilgiler mevcut.

Gizli belgede, Grönland ve Panama Kanalı gibi yakın çevredeki tehditlere karşı ABD'yi savunmanın da önemine işaret ediliyor. Ayrıca, ABD gündemini meşgul eden düzensiz göç ve uyuşturucu kaçakçılığı konularında ordunun doğrudan rol alması gerektiği ifade ediliyor.

Öte yandan, belgede yer alan bazı ifadeler, Ağustos 2024'te yayımlanan bir düşünce kuruluşu raporundaki cümlelerle benzerlik gösteriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, 16 Şubat 2024 tarihinde Tayvan hakkında internet sitesinde bulunan, ABD'nin Ada'nın bağımsızlığını desteklemediğine dair ifadeleri kaldırmıştı. Yeni düzenlemede, Tayvan'ın Pentagon ile teknoloji ve yarı iletken geliştirme projelerinde işbirliği yaptığı belirtilirken, Washington yönetiminin Ada'nın uluslararası örgütlere üyeliğini destekleyeceği vurgulandı.

Çin'in Tayvan üzerindeki egemenlik iddiaları da tüm bu gelişmelerle birlikte gündemde kalmaya devam ediyor. 1949 yılından bu yana fiili bağımsızlığa sahip olan Tayvan, Çin tarafından topraklarının bir parçası olarak görülüyor. Son yıllarda, Pekin yönetimi Tayvan üzerindeki askeri baskıyı ciddi şekilde artırmış durumda ve Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanabileceğinin altını çiziyor. Çin, Tayvan Boğazı’nı kara sular olarak nitelendirerek, bölgedeki diğer ülkelerin askeri varlığına karşı çıkıyor.