Osmaniye'nin 'fit fıstık' hedefi: 50 bin ton rekolteyle yeni katma değer

Osmaniye'de coğrafi işaretli yer fıstığı hasadı başladı; 125 bin dekarda üretimle yaklaşık 50 bin ton rekolte ve 4,5-5 milyar TL ekonomik katkı bekleniyor.

Yayın Tarihi: 24.09.2026 13:33
Güncelleme Tarihi: 24.09.2026 13:33

Osmaniye'nin 'fit fıstık' hedefi: 50 bin ton rekolteyle yeni katma değer

hasat töreni ve saha ziyareti

Osmaniye’nin coğrafi işaret tescilli yer fıstığında hasat sezonu, merkeze bağlı Kırmıtlı köyünde düzenlenen programla başladı. Etkinlikte traktörün direksiyonuna geçen Vali Mehmet Fatih Serdengeçti de tarlada hasat yaptı ve üreticilerle bir araya geldi. Program, üreticilerin katılımı ve protokol temsilcileriyle gerçekleşti.

üretim alanı ve ekonomik beklentiler:

Kent genelinde yaklaşık 120-125 bin dekar alanda yer fıstığı ekimi yapıldığı bildirildi. Bu yıl için beklenen toplam rekoltenin 50 bin ton civarında olduğu, söz konusu üretimin Osmaniye ekonomisine sağlayacağı katkının ise yaklaşık 4,5-5 milyar TL seviyesinde öngörüldüğü ifade edildi. Vali Serdengeçti, '125 bin dekar alanda fıstık üretimi ekildi... Yaklaşık 50 bin ton fıstık üretimi bekliyoruz... 50 bin ton demek yaklaşık 4,5-5 milyarlık bir ekonomik getiri demek' dedi.

ürün geliştirme ve kabuk değerlendirme çalışmaları:

Vali Serdengeçti, yer fıstığının kullanım alanını genişletmek üzere İl Tarım Müdürlüğü ve Yağlı Tohumlar Enstitüsü ile yürütülen çalışmalara dikkat çekti. Bunlar arasında düşük kalorili, yüksek proteinli 'fit fıstık' formülasyonu yer alıyor; Serdengeçti bu ürünün piyasaya sunulması halinde tüketicilerin daha yüksek protein alımı sağlayacağını ve sağlıklı beslenme arayışına katkı sunacağını belirtti.

Ayrıca fıstık kabuğunun değerlendirilmesine yönelik projeler de gündemde. Vali, kabuktan kedi kumu üretimi gibi uygulamaların araştırıldığını ve ürünün kabuğundan son haline kadar her aşamada artı değer oluşturma amacı taşıdıklarını söyledi.

çiftçinin gözlemleri ve fiyat beklentisi:

Programa ev sahipliği yapan üretici Salih Kılıç, yaklaşık 200 dönümlük arazide dönüme 450-500 kilo verim beklediklerini aktardı. Nisan ayında yapılan ekimin eylül ayında hasat edildiğini belirten Kılıç, piyasa fiyatlarındaki dalgalanmaya dikkat çekti: hasattan önce 80-100 TL aralığında seyreden fiyatların hasat döneminde 55-60 TL'ye gerilediğini, artık tekrar 80-90 TL bandına dönülmesini umut ettiklerini söyledi.

Yetkililer, hasat sezonunun üreticilere bereketli olmasını dileyerek hem verim hem de işleme süreçlerinde katma değer yaratacak çalışmaların süreceğini vurguladı.

OSMANİYE’DE YER FISTIĞI HASADI BAŞLADI: 50 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

OSMANİYE’DE YER FISTIĞI HASADI BAŞLADI: 50 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.