Osmaneli'nde zeytin hasadı sona erdi: Verim düştü, üreticiler fiyat ve maliyetlerden şikayetçi

Orta Sakarya Vadisi'ndeki Osmaneli'de zeytin hasadı sona erdi. Rekolte 2 bin ton, verim düştü; üreticiler alım fiyatı ve artan girdi maliyetlerinden şikayetçi.

Yayın Tarihi: 04.12.2025 11:27
Güncelleme Tarihi: 04.12.2025 11:27

Osmaneli'nde zeytin hasadı sona erdi: Verim düştü, üreticiler fiyat ve maliyetlerden şikayetçi

Osmaneli'nde zeytin hasadı sona erdi

Orta Sakarya Vadisi'nde, Sakarya Nehri ve çevresindeki dağların etkisiyle mikroklima oluşturan Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, yarım asırdır üretim yapılan zeytinliklerde bu yılki hasat sona erdi. Üreticiler, geçen yıla göre verimde düşüş olduğunu ve yağlık zeytinin neredeyse yok denecek seviyede bulunduğunu bildiriyor.

Hasat ve üretim verileri

İlde toplam 18 bin dekar alanda zeytincilik yapılıyor; bunun 11 bin 500 dekarlık bölümü Osmaneli'nde bulunuyor. Bu yıl toplanan rekoltenin yaklaşık 2 bin ton olduğu ve geçen yıla göre önemli bir azalma kaydedildiği belirtildi. Boylama makinesinde yağlık, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf ve elek üstü olarak ayrılan zeytinler, Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine satışının ardından tüketiciye ulaşıyor. Dip zeytini ise fabrikalarda yemeklik zeytinyağı olarak işleniyor.

Osmanelili üreticiler, genellikle sırıkla ve tarakla hasat yaparken zedelenme ve toprak teması riskini önlemek için ağaç altlarına 'Yaygı' sererek tedbir alıyor.

Üreticinin görüşü

Bilecik'te zeytin üreticiliği yapan Ramazan Uysal, üretim ve fiyatlardan duyduğu memnuniyetsizliği ifade ederek, '35 yıldır zeytincilik işiyle uğraşıyorum. Bu sene zeytin fiyatları Marmara Birliğinin açıkladığı fiyatlar çok düşük. Geçen yıla göre zeytin oranı düşük, yani yağlık zeytin yok bu sene' dedi.

Pazarlama ve maliyetler

Uysal, sınıflandırma ve fiyatlandırma sürecini anlatarak, 'Topladığımız zeytinleri gece ayırarak, makinelerden geçirerek numaralandırma yapıyoruz. Elek üstü dediğimiz fiyat 160 lira, ama marketlerde 500-600 lira seviyesine kadar çıkıyor' diye konuştu. Ayrıca, '1 numara 150 lira, 100 lira; 2 numara, 3 numara bu şekilde ayırıyoruz. Verimlilik çok düşük bu sene' ifadelerini kullandı.

Uysal, girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, 'Geçen sene ilaç fiyatımız 50 liraysa bu sene 90 lira. Gübre pahalı, mazot ona keza. Mazot yüksek; çiftçi zor durumda' değerlendirmesini yaptı.

BU YIL YAĞLIK ZEYTİN ÇOK AZ, TARLADA 160 ALINAN ZEYTİN MARKETLERDE 500 LİRAYA SATILMASINA...

BU YIL YAĞLIK ZEYTİN ÇOK AZ, TARLADA 160 ALINAN ZEYTİN MARKETLERDE 500 LİRAYA SATILMASINA TEPKİ

BU YIL YAĞLIK ZEYTİN ÇOK AZ, TARLADA 160 ALINAN ZEYTİN MARKETLERDE 500 LİRAYA SATILMASINA...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.