Okul öncesi hazırlık: uyku ve ekran düzeni yeniden kurulmalı

Prof. Dr. Erkan Çakır, okula başlamadan önce okul öncesi çocukların uyku, beslenme ve ekran sürelerinin kademeli olarak yeniden düzenlenmesini önerdi.

Yayın Tarihi: 08.09.2026 10:55
Güncelleme Tarihi: 08.09.2026 10:55

Okul öncesi hazırlık: uyku ve ekran düzeni yeniden kurulmalı

Okula hazırlık sadece malzeme işi değil

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala aileler kırtasiye alışverişine odaklanırken, çocukların fiziksel ve ruhsal olarak hazırlanması ihmal edilebiliyor. Liv Hospital Ulus Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Çakır, yaz tatilinde bozulan günlük rutinlerin okula adaptasyonu zorlaştırdığını belirterek; uyku, beslenme, ekran kullanımı ve sağlık kontrollerinin yeniden planlanmasını tavsiye etti.

Uyku düzeni ve uygulama önerileri:

Yaz boyunca öğlen uykuları ve geç yatma alışkanlıkları yaygınlaştığı için, okul başlamadan önce uyku saatlerinin kademeli olarak öne çekilmesi gerekiyor. Çakır, uyku öncesinde ekran gibi uyarıcıların azaltılmasının, çocuğun uykuya hazırlanmasına yardımcı olacağını vurguladı. Mümkünse çocukların gece uykuya 21.30-22.00 civarında geçmesi faydalı olurken, uyku sorunları devam eden durumlarda uzman desteği alınmasının önemine işaret etti. Düzenli ve yaşa uygun uyku süresi; dikkat, öğrenme ve akademik başarı için kritik kabul ediliyor.

Beslenme alışkanlıkları ve bağışıklık:

Yaz aylarında düzensiz ve yüksek şeker, aşırı karbonhidrat veya tuz içeren beslenme örüntüleri oluşabiliyor. Prof. Dr. Çakır, okul dönemine girilirken çocukların günlük beslenme planının protein, karbonhidrat ve yağ dengesi gözetilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Dengeli beslenmenin büyüme-gelişme ve bağışıklık sistemi üzerinde doğrudan etkisi olduğuna dikkat çekildi; şekerli gıdaların ve hazır atıştırmalıkların sınırlandırılması önerildi.

Ekran süresi ve günlük rutine dönüş:

Dijital oyunlar ve ekran karşısında geçirilen uzun süreler, hem uyku düzenini hem de fiziksel aktivite ve sosyal becerileri olumsuz etkileyebiliyor. Çakır, okul öncesinde ekran süresinin azaltılması ve çocukların yeniden oyun, fiziksel aktivite, kitap okuma ve yüz yüze sosyal etkileşim içeren bir günlük rutine dönmelerinin önemini vurguladı. Bu değişimin kademeli ve tutarlı olması, adaptasyonu kolaylaştırıyor.

Sağlık kontrolleri ihmal edilmemeli:

Çocuğun okula fiziksel olarak hazır olması için temel sağlık kontrollerinin tamamlanması gerektiği belirtildi. İhtiyaçlara göre görme ve işitme kontrolleri yapılabilir; gerekli durumlarda kansızlık ve vitamin eksikliklerinin değerlendirilmesi faydalı olacaktır. Sık hastalanan çocuklarda bağışıklık sistemi değerlendirilmesi ve aşıların gözden geçirilmesi ailelere önerildi.

Prof. Dr. Erkan Çakır, sözlerini şu şekilde özetledi: "Okula hazırlık; çanta, kıyafet, defter ve kitapları hazırlamaktan çok daha fazlası. Uyku ve beslenme düzenini oluşturmak, ekran süresini kontrol altına almak, fiziksel aktiviteyi artırmak ve varsa sağlık kontrollerini tamamlamak, çocukların yeni döneme daha sağlıklı başlamasına yardımcı olacaktır." Tüm öğrencilere ve velilere başarılı ve sağlıklı bir eğitim dönemi diledi.

LİV HOSPİTAL ULUS ÇOCUK GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. ERKAN ÇAKIR

LİV HOSPİTAL ULUS ÇOCUK GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. ERKAN ÇAKIR

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.