Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

O tarihten sonra faturalara 150 TL zam! 81 ilde geçerli olacak

Toplantının hemen öncesinde 150 TL'lik doğalgaz desteğine ilişkin brifing verildi. Alınan yorumların ayrıntılarını makalemizde bulabilirsiniz.

Yayın Tarihi: 23.04.2024 14:16
Güncelleme Tarihi: 23.04.2024 14:16

O tarihten sonra faturalara 150 TL zam! 81 ilde geçerli olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz gün yaptığı bir son dakika konuşmasında yeni dönemde elektrik ve doğalgaz fiyatlarının artıp artmayacağı konusuna değindi.

NTV'nin canlı yayınına konuk olarak katılan ve soruları yanıtlayan Enerji Bakanı Albayrak, Gabar'da üretilen petrolle ilgili konuşurken şu ifadeleri kullandı:

O tarihten sonra faturalara 150 TL zam! 81 ilde geçerli olacak

"Gabar'a giden yol, milli şirketimiz olan Türkiye Petrolleri, 2016 yılında günlük 33 bin varil petrol ve 600 bin metreküp doğalgaz üretti. Ulusal enerji ve madencilik politika ve stratejimizi değiştirmeye yönelik çalışmalarımıza 2016 yılında başladık. Ve karar kapsamında attığımız stratejik adımları uygulamaya aldık. Arama ve üretim alanı içerisinde stratejik hedefler belirledik. Öncelikle Türkiye'de keşfedilmemiş coğrafi alan var mı? Gitmeye karar verdik. Daha önce ziyaret edilen ve aramadan vazgeçilen coğrafi bölgelere giderek bunları farklı bir fiyatla değerlendirin. Gabar bu stratejinin sonucu olarak görülmektedir.

İkinci nokta; Denizde özellikle deniz dibi araştırmalarında mutlaka kendi gemilerimizle faaliyet göstereceğimizi söylemiştik. Şu ana kadar Akdeniz'de herhangi bir çalışma yapmadık. Karadeniz’e de aramalar var ama uluslararası firmalarla yaptığımız aramalar var. Kendi filomuzu kurarak Türkiye Petrolleri'ni dünyanın en büyük gemi filolarından birisine sahip bir şirket haline getirmiş bulunuyoruz. Gabar'ın keşfi Cumhuriyet tarihinde en büyük keşfiydi. Şırnak ilimiz açık arayla Türkiye'nin en fazla petrol üreten ili olmuştur. Türkiye Petrolleri 2016 yılı başında 33.000 varil petrol üretti. Bugün sadece Gabar günde 40.000 varilin üzerinde üretim yapıyor. Hedefimiz bu yılın sonuna kadar 100.000 varil/gün Gabar üretimine ulaşmak. Bu konuyla ilgili yoğun çalışmalar devam ediyor. Gabar'da 100 bin varile ulaştığımızda güncel petrol fiyatlarından bahsedecek olursak ekonomik ölçek 3 milyar dolardır. İthal etmiyoruz, ülkemizde kalıyor.

Hakkari'de, Van'da, Gabar'ın kuzeybatısında ve hemen sınırda kazmayı planladığımız kuyular var. 2024 yılında çok iddialı arama programımız bulunuyor. 2024 yılına kadar 140 kuyu açacağız. İnşallah buradan mevcut rezervlere yenilerini ekleyeceğiz. Cumhurbaşkanımız Pazartesi günü Bağdat'ı ziyaret edecek. Biz de heyette kendisine eşlik edeceğiz. Bu hattın tam olarak kullanılmasını istiyoruz. Irak petrolü ve Türkiye'nin üretmiş olduğu petrolün Ceyhan'a gitmesi gerekiyor."

DOĞAL GAZ DESTEKLERİ DEVAM EDECEK Mİ?

Doğalgaz desteğinin devam edip etmeyeceği yönündeki soruya yanıt veren Bakan Bayraktar, sosyal desteğe ihtiyaç duyan gruplara destek verilmeye devam edileceğini belirterek, şöyle konuştu:

“İhtiyaç sahibi grupların sosyal destek almasına destek olmaya devam edeceğiz. Çünkü her kesime destek vermek iyi bir şey olmayabilir. Burada ne yapılabilirse bizim kapasitemiz dahilindedir. Bunu yapmaya devam edeceğiz"

150 TL TUTARINDA ZAM GÖRÜNDÜ

Geçen yıl başlayan 150 TL'lik yıl boyu doğalgaz yardımı mayıs ayında sona ereceği bildirildi. Bakan Albayrak'ın açıklamasına bakıldığında ise, henüz netlik kazanmadı ancak doğal gaz desteğinin sadece sosyal yardım alanlara verileceği, diğer kesimlere yönelik yüzde 150 bedava doğal gaz desteğinin (TL) kaldırılacağı görülüyor.