Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,53 0,16%
EURO
34,92 0,25%
ALTIN
2.421,54 -0,2%

O illerde yaşayanlar dikkat! 5 Milyon-3 Milyon ve 2 Milyon TL konut kredisinde faizler 0.69'a düştü!

Şimdilik sadece pilot illerde sağlanacak bu ödemelerde belli şartları taşıyan hanelere 5 milyon TL'ye kadar kredi desteği sağlanırken, bu desteklerde kredi faizi 0.69 olarak açıklandı

Yayın Tarihi: 15.04.2024 18:47
Güncelleme Tarihi: 15.04.2024 18:47

O illerde yaşayanlar dikkat! 5 Milyon-3 Milyon ve 2 Milyon TL konut kredisinde faizler 0.69'a düştü!

İhtiyaç kredisi, konut kredisi ya da taşıt kredisi fark etmeksizin günümüzde artan maliyetler sebebiyle kredi kullanımı konusu adeta hayal ürünü olabiliyor. Artan faizler sayesinde geri ödeme konusu da kat be kat yüksek tutarlar ile vatandaşın karşısına çıkması ihtiyaçların karşılanması konusunda zorluklar yaratabiliyor. Hal bu iken özellikle de konut kredilerinin tutarlarının fazla olması, geri ödemesinin de artan faizler sebebiyle kat be kat fazla olmasına mahal veriyor.

Hal bu iken devlet tarafından bir çok imkan sağlayacak destek programları açıklanabiliyor. Özellikle de kentsel dönüşümün ilerlemesi amacıyla başlatılan programlarda kamu bankaları tarafından sunulan kredi programları dikkatleri üzerine toplamış gibi bulunuyor. Şimdilik sadece pilot illerde sağlanacak bu ödemelerde belli şartları taşıyan hanelere 5 milyon TL'ye kadar kredi desteği sağlanırken, bu desteklerde kredi faizi 0.69 olarak açıklandı. Özellikle de emekli ve orta gelirli- dar gelirli kesimlere de artı imkanların sağlanacağı belirtildi.

tll

0,69 FAİZLİ KONUT KREDİSİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortaklaşa çalışmalar kapsamında başlatılan program ile alakalı detaylar oluşmaya başlarken, açıklamada ülkemizin 3 bölge halinde ele alındığı ve her bölgeden de pilot iller seçildiği belirtildi. Sıfır konutlara yönelik olarak başlatılan program kapsamında ülke genelinde başlayacak olan kredi kampanyasında illere göre fiyat tutarının değişkenlik göstereceği belirtildi. 5 milyon TL'lik kredi imkanı sağlanacak olan ilin İstanbul olduğu belirtilirken, 3 milyon TL kredi desteğinin sağlanacağı iller; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla ve 2 milyon TL kredi desteğinin de diğer tüm illerde ödeneceği belirtildi.

tll

Hanehalkı toplam gelirinin baş kriter olduğu konut kredisi destek programında, halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması zorunluluğu mevcut. Sadece 2 milyon TL kredi imkanının sağlanacağı illerde ikamet şartının bulunmadığı programda Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak şekillendi. Öte yandan azami olarak 15 yıl vade imkanı sağlanacağı belirtilirken, 0,69 faiz oranı ile verileceği de bakanlık tarafından bildirildi.

Düşük faizli konut kredisi programında aylık ödemelerin hane halkı toplam gelirinin %40'ını aşamayacak. Sıfrı evler için geçerli olan bu kampanya için, bireyin kamu bankalarını ziyaret etmesi yeterli olacak.