Bist 100
10.173,42 1%
DOLAR
32,32 0,1%
EURO
34,99 0,44%
ALTIN
2.438,18 1,05%

Nvidia'nın girişimlere yaptığı yatırım 3 katına çıktı!

Teknolojinin diğer ağır topları geri çekilirken Nvidia'nın girişimlere yaptığı yatırım neredeyse üç katına çıktı.

Yayın Tarihi: 01.02.2024 18:13
Güncelleme Tarihi: 01.02.2024 18:13

Nvidia'nın girişimlere yaptığı yatırım 3 katına çıktı!

Nvidia'nın geçen yılki patlama performansı, firmanın kurumsal girişimcilikte yükselen bir yıldız olarak sağlamlaşmasına yardımcı oldu ve yonga üreticisinin başlangıç yatırımları 2023'te neredeyse üç katına çıktı.

S&P Global'in hesaplamalarına göre, özellikle Nvidia'nın yıllık yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 280 arttı. Bu durum, Microsoft, Alphabet ve Meta gibi önde gelen firmaların girişim faaliyetlerini azaltması nedeniyle diğer teknoloji devleri arasında yaşanan geniş çaplı geri çekilmeyle tam bir tezat oluşturuyor. Aslında, Facebook'un ana şirketi 2023 yılında girişim girişimlerini tamamen askıya aldı.

Geri çekilmeler, SoftBank Group ve Tencent Holdings gibi kurumsal girişimcilikte tarihsel olarak lider olan diğer firmalara da uzanıyor. Sadece IBM ve Amazon yatırımlarını artırdı ve bu yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 100 ve yüzde 13 büyüdü.

Nvidia'nın 38 finansman turuna katılımı da yarı iletken devini yılın en büyük dördüncü kurumsal girişim yatırımcısı yaptı. Nvidia'nın önünde Microsoft, Softbank ve Alphabet yer alıyor.

Üçüncü çeyrek raporuna göre, firma ilk dokuz ayda bağlı olmayan firmalara 872 milyon dolar yatırdı. S&P Global'in aktardığına göre, turların toplam değeri 5 milyar doları aşıyor.

nvidia

YAPAY ZEKÂ SAYESİNDE HİSSELER YÜZDE 225 ARTTI

Nvidia'nın bu alandaki yükselişi, şirketin 2023'teki mükemmel hisse senedi ve gelir performansıyla kolaylaştı. Nvidia'nın hisseleri, çipleri gelişmekte olan yapay zekâ teknolojisinin ayrılmaz bir bileşeni haline geldiği için yıl boyunca yaklaşık yüzde 225 arttı.

Sadece iki çeyrek içinde şirket gelirlerini neredeyse üçe katladı ve şirketin son kazanç raporunda yıl için 18,1 milyar dolara ulaştı. Yatırımcılar, Nvidia'nın ürün yol haritasının ve daha fazla yapay zekâ çılgınlığının büyümeyi artırmaya devam edeceğine inanıyor.

Bu kadar çok sermayeye sahip olması, Nvidia'nın nakit yığınını daha küçük şirketler üzerinde serbest bırakmasına izin verdi. S&P Global, firmanın Arm Holdings'i satın alma anlaşmasını 2022'de feshetmesinin, daha büyük birleşme ve satın alma anlaşmalarının masadan kalktığını gösterdiğini söyledi.

Firma, büyük ölçüde kendisini yapay zekâ alanının derinliklerine iten gelişmekte olan teknolojilerle ilgileniyor. Geçen yıl, yapay zekâ altyapısı ile ilgilenen 11 firmaya yatırım yaparken, aynı zamanda üretken yapay zekâ geliştiricilerine de odaklandı. Sağlık hizmetleri de daha büyük bir yatırım temasıydı ve Nvidia sektörde yapay zekâ uygulayan firmalara odaklandı.

S&P Global, 2024 yılı için yonga üreticisinin yavaşlayacak gibi görünmediğini; şimdiden üç yeni yatırım duyurusu yaptığını söyledi.