NÖHÜ'lü Doç. Dr. Emre Yavuzer'in Vakum Destekli Kızılötesi Kurutma Projesi TEYDEB 1507 Desteği Aldı
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Yavuzer'in, Teknopark A.Ş. bünyesindeki firmasıyla geliştirdiği 'Vakum Destekli Kızılötesi Darbeli Kurutma Teknolojisi ile Premium Deniz Ürünleri Atıştırmalıkları Üretimi' başlıklı proje, TEYDEB 1507 Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Projenin hedefleri ve teknoloji
Proje kapsamında kullanılan vakum destekli kızılötesi darbeli kurutma teknolojisiyle, deniz ürünlerinin besin değerleri ve duyusal özelliklerinin en üst düzeyde korunması amaçlanıyor. Bu yaklaşım, geleneksel kurutma yöntemlerine kıyasla daha uzun raf ömrü, minimum kalite kaybı ve tüketici beklentilerine uygun nitelikte atıştırmalık deniz ürünleri geliştirilmesini hedefliyor.
Uygulama aşamasında teknolojiye özgü kurutma parametrelerinin optimizasyonu, ürün formülasyonu ve duyusal değerlendirme çalışmaları bir arada yürütülecek; böylece saha uygulamalarına uygun, ölçeklenebilir üretim süreçleri oluşturulması planlanıyor.
Rektörün değerlendirmesi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, üniversitenin bilimsel araştırma ve yenilikçi projelere önem verdiğini vurguladı. Uslu, akademisyenlerin bilgi birikimini sanayi ile buluşturan projelerin ülkenin Ar-Ge kapasitesine katkı sağladığını belirterek, 'TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje, üniversite-sanayi iş birliğinin güzel bir örneği olup sektöre önemli katkılar sunacaktır.' ifadelerini kullandı ve Doç. Dr. Yavuzer'i tebrik etti.
Projenin ilerleyen aşamalarında geliştirilmesi hedeflenen ürünler, sektör için alternatif ürün yelpazesi sunmanın yanı sıra tüketiciler açısından da besin değeri ve duyusal kaliteyi yüksek tutan yeni atıştırmalık seçenekleri gündeme getirebilir.
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. EMRE YAVUZER’İN PROJESİ DESTEKLENMEYE HAK KAZANDI.