Niksar'da Danişmendli Dönemine Ait Cin Camii Kitabesi Bulundu
Tokat'ın Niksar ilçesinde Danişmendli Devleti dönemine tarihlenen ve Malazgirt Zaferi sonrası Anadolu'ya gelen Türklerden kalma en önemli kitabeler arasında gösterilen çalıntı Cin Camii kitabesi, yürütülen titiz çalışmalar sonucunda bulundu.
Operasyon ve buluntu
13 Mart 2002 tarihinde çalındığı ve o tarihten bu yana kayıp olarak değerlendirilen kitabenin, Tokat Valiliği koordinesinde, Niksar Kaymakamlığı iş birliğinde ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonla ele geçirildiği bildirildi.
Tarihi önem
Ele geçirilen kitabenin önemi, Danişmendli tarihinin önde gelen isimlerinden Gümüştekin'in adının geçtiği bilinen ilk ve tek kitabe olmasıyla öne çıkıyor. Bu özellik, kitabenin taşınması ve korunması açısından ayrı bir tarihi değer oluşturuyor.
Valilik açıklaması
Valilik açıklamasında, devletin tüm birimlerinin kültürel değerlere sahip çıkma kararlılığını sürdürdüğü ve milletin ortak tarihi mirasının korunması için çalışmaların aynı hassasiyetle devam edeceği vurgulandı. Vatandaşlardan bu süreçlerde duyarlılık göstermeleri ve kültür varlıklarının korunmasına yönelik gayretlere destek olmaları istendi.
Son durum
Ele geçirilen kitabenin gerekli incelemelerin ardından devlet koruması altına alındığı, olayla ilgili soruşturmanın ve incelemenin sürdüğü belirtildi.
TOKAT’IN NİKSAR İLÇESİNDE ÇALINAN DANİŞMENDLİ DÖNEMİNE AİT TARİHÎ CİN CAMİİ KİTABESİ BULUNDU.