Nijerya Ordusu Kaçak Petrol Tesislerine Karşı Savaşta İlerliyor
Afrika'nın zengin doğal kaynaklara sahip ülkesi Nijerya'da, ordu, yasa dışı ham petrol rafinasyonu yapan 40 kaçak petrol arıtma tesisini tespit ederek imha etti.
Ordudan Açıklama
Nijerya Ordusu Halkla İlişkiler Müdür Vekili Danjuma Jonah Danjuma, ülkenin petrol bölgesi Nijer Deltası'nda gerçekleştirilen hava operasyonları hakkında bilgi verdi. Danjuma, bu operasyonlar sonucunda 40 kaçak tesisin imha edildiğini kaydetti.
Kaçakçılıkla Mücadele
Operasyonlarda, kaçakçılara ait çok sayıda ahşap tekneye el konuldu ve 180 bin litreden fazla kaçak petrol ürününün ele geçirildiği belirtildi. Danjuma, daha önce 14 Ağustos'ta İmo Eyaletinde yapılan bir operasyonla 27 kaçağın da imha edildiğini duyurmuştu.
Ekonomik Etkiler ve Zarar
Nijerya'da petrol hırsızlığı, ülkenin ekonomik yapısını olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Nijeryalı Senatör Ned Nwoko, artan petrol hırsızlığı ve boru hatlarına yönelik saldırıların sonucunda 2023 yılında 3 milyar dolardan fazla zarar yaşandığını ifade etti.
Nijerya'nın Petrol Rezervleri
Nijerya, yaklaşık 37 milyar varil petrol rezervi ile dünyanın en büyük 8. petrol rezervine sahip ülkesidir ve küresel rezervlerin yüzde 3,1'ini oluşturmaktadır. Ayrıca, ham petrol üretiminde de ilk 15 ülke arasında yer almaktadır.
Delta bölgesindeki petrol yatakları, sıklıkla silahlı gruplar tarafından sabotaj, çatışma ve adam kaçırma gibi suçların hedefi olmaktadır.