Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

NASA Mars'taki antik nehirlerin görüntüsünü paylaştı!

NASA'nın Mars gökyüzündeki gözü olan uzay aracı, Mars'ta kurumuş, ilkel nehirlerin kanıtlarını tespit etti. İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 05.02.2024 17:31
Güncelleme Tarihi: 05.02.2024 19:18

NASA Mars'taki antik nehirlerin görüntüsünü paylaştı!

NASA2nın Mars Keşif Yörünge Aracı, milyarlarca yıl önce ılıman bir gezegen olduğu düşünülen Mars'ın yüzeyinde suyun aktığı başka bir zamanın anlık görüntüsünü yakaladı. NASA’nın internet sitesinde konuya ilişkin olarak, "Aeolis Planum'daki sırtların bu görüntüsü antik nehirlerin ve bugünkünden çok farklı bir Mars'ın hikâyesini anlatıyor" ifadeleri kullanıldı.

Görsellerde görülen kıvrımlı şekiller, bir zamanlar bu nehirleri çakılla dolduran suyun sonucu olduğu ve kıyılar taştığında ise daha ince tanelerin su yolunu çevrelemiş olduğu düşünülüyor. Ajans, "Çakıllı nehir tabanı ve ince taneli çevre, jeologların ters kanallar olarak adlandırdığı garip bir fenomene yol açabilir. Nehir yok olduktan sonra, ince taneli çevre kolayca aşınabilir ve ağır nehir yatağını yüksek bir sırt olarak bırakabilir” açıklamasında bulundu.

Uzun süredir gelişen jeolojik sonuç, eski nehirlerin bir zamanlar Mars'ın neresinden geçtiğini gösteriyor.

mars

DÜNYADAKİ ÇÖLLERDEN BİN KAT DAHA KURU

NASA'nın uzay aracı bu görüntüyü yüksek Mars düzlüklerinin yaklaşık 267 kilometre yukarısından çekti. Bu Mars uydusu, Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Deneyi ya da HIRISE olarak adlandırılan ve bu tür ayrıntılı fotoğraflar çeken büyük bir kamera taşıyor.

Mars gezegeni, Dünya'dan farklı olarak atmosferini büyük ölçüde kaybetti ve geriye son derece kuru, çöl bir gezegen kaldı. Kızıl gezegen, bugün Dünya'daki en kuru çölden bin kat daha kuru ve bu nedenle, yaşamın var olması için oldukça zorlu bir ortam yaratıyor. Ancak NASA'nın otomobil büyüklüğündeki Perseverance keşif aracı şu anda Kızıl Gezegen'in yüzeyinde geçmişteki ilkel yaşamın potansiyel işaretlerini araştırıyor.

Gelecekte NASA'nın Mars uydusu ve keşif araçlarına başka araçların da katılabileceği düşünülüyor. Uzay ajansı, bir gün Mars çölü üzerinde saatte yaklaşık 220 km hızla süzülebilecek kompakt bir Mars uçağının potansiyelini araştırmaya başladı. Aynı zamanda, bir gün öncü astronotlar da Mars'ın kırmızı toprağına ayak basabilecek.