Myanmar'da meydana gelen 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki depremler, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. 40 dereceyi bulan sıcaklık, elektrik kesintileri ve temiz içme suyu eksikliği, bu süreçte başlıca zorlukları oluşturuyor. 28 Mart'ta gerçekleşen depremlerde 3 bin 145 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 589 kişi de yaralandı.
Myanmar'ın orta kesimindeki Sagaing bölgesinde, sıcak hava koşulları arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını zorlaştırmakta. Elektriğin kesilmesi ve içme suyu bulmanın zorluğu, bölgedeki durumun ciddiyetini artırıyor. Özellikle ilerleyen aylarda beklenen muson yağmurları ve mevcut koşullar, çadırlarda yaşayan bölge sakinleri için ciddi tehlikeler oluşturuyor. Yetkililer, salgın hastalıkların yayılabileceği konusunda uyarılar yapıyor.
Uzmanlar, olumsuz hava koşullarının yanı sıra orduya ait saldırıların da arama kurtarma çalışmalarını etkilediğini belirtiyor. Maung Zarni, depremlerin etkilediği şehirlerden biri olan Mandalay'da doğmuştur. Zarni, Sagaing şehrinin altyapısının %80 ila 90 oranında hasar gördüğünü ifade etti.
Zarni, sıcaklıkların 40 dereceye ulaşmasının yanı sıra, elektriğin stabil olmamasının da insanların içme suyu teminini zorlaştırdığını belirtti. Ayrıca, "Myanmarlı insanların doğal afetlere hazırlıksız olduğunu" vurguladı.
Yardım çağrısı yapan Zarni, Türkiye gibi uzaktaki ülkelerin bile Myanmar'a destek göndermesinin önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD'nin dondurulmuş 1 milyar dolarlık varlığının depremler sonrası yeniden inşa çalışmaları için kullanılabileceğini duyurdu.
Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN) Direktörü Kyaw Win, depremler sırasında büyük hasar gören camilere dikkat çekerek, şu ana kadar 67 caminin yıkıldığını açıkladı. Zor durumda kalan halk için en acil sorunların tuvalet eksikliği ve temiz suya erişim olmadığını belirtti.