Müze buluşmaları'nda Anadolu'nun kültürel belleği konuşuldu

Manisa'da düzenlenen 'Müze Buluşmaları'nda Prof. Dr. Fahri Işık, 'Toprağın Belleği' söyleşisinde Anadolu'nun tarihsel sürekliliğini ve kültürel mirasını anlattı.

Yayın Tarihi: 20.06.2026 16:04
Güncelleme Tarihi: 20.06.2026 16:07

Müze buluşmaları'nda Anadolu'nun kültürel belleği konuşuldu

Müze buluşmaları'nda Anadolu'nun kültürel belleği konuşuldu

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Müze Buluşmaları" kapsamında gerçekleştirilen "Toprağın Belleği" söyleşisine Prof. Dr. Fahri Işık konuk oldu. Etkinlik, Manisa Kurtuluş Müzesi'nde yapıldı; programa Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ural Sevener de katıldı.

Sunumun odağı ve yaklaşımı

Prof. Dr. Fahri Işık, "Hiç Hellen olmayan Anadolu’ya Sahiplik" başlıklı sunumunda Anadolu'nun tarih öncesi dönemlerinden başlayarak uygarlık tarihindeki gelişim sürecini ele aldı. Çatalhöyük'ten Batı Anadolu uygarlıklarına uzanan değerlendirmelerinde arkeolojik bulgular ve dönem örnekleri üzerinden tarihsel sürekliliğe vurgu yaptı.

Işık, farklı dönemlerde görülen tanrıça figürleri, kaya kutsal alanları ve yerleşim gelenekleri üzerinden verdiği örneklerle, binlerce yıllık süreçte ortaya çıkan ortak unsurların Anadolu tarihini anlamada önemli ipuçları sunduğunu belirtti.

Geçmişe bütünsel bakış çağrısı

Konuşmasında Batı Anadolu'nun uygarlık tarihindeki yerini değerlendiren Işık, Anadolu tarihinin kopuk dönemler halinde değil, uzun bir süreç içinde ele alınması gerektiğini vurguladı. Işık, "Anadolu tarihine parçalar halinde değil, başlangıcından bugüne uzanan bir bütün olarak bakmalıyız" diyerek geçmişten günümüze uzanan bağların önemine dikkat çekti.

Sunumunda kültürün toplumları bir arada tutan temel değer olduğuna da işaret eden Işık, "Kültür, toplumun paylaştığı ortak gelenekler, ortak kurumlar ve birlikte yürüdüğü ortak yoldur; işte bu halktır" ifadelerini kullandı.

Kapanış

Program sonunda Prof. Dr. Fahri Işık'a çiçek ve hediye takdim edildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Müze Buluşmalarının alanında uzman isimleri ve farklı disiplinlerden araştırmacıları Manisalılarla bir araya getirmeyi sürdüreceğini belirtti.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN "MÜZE BULUŞMALARI" KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN...

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN "MÜZE BULUŞMALARI" KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN "TOPRAĞIN BELLEĞİ" SÖYLEŞİSİNEE, PROF. DR. FAHRİ IŞIK KONUK OLDU. IŞIK, "HİÇ HELLEN OLMAYAN ANADOLU’YA SAHİPLİK" KONUSUNU ELE ALDI.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN "MÜZE BULUŞMALARI" KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN...

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.