Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Mutlu olmanın yoluna da zam geldi! Çocukların vazgeçilmezine yüzde 80 zam!

Çikolata fiyatları, kakao üretiminin azalması sebebiyle yüzde 80 zamlandı

Yayın Tarihi: 10.01.2024 09:58
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 09:58

Mutlu olmanın yoluna da zam geldi! Çocukların vazgeçilmezine yüzde 80 zam!

Üretilen kakaonun mevcut koşullar sebebiyle arzının azalması taleplerin de bu doğrultuda artış göstermesi, fiyatlarına direkt yansımakta. Kakao fiyatlarına son yapılan zamlardan, çikolata fiyatları etkilenirken, son dakika zam haberi duyuldu. İstanbul Sanayi Odası Kakaolu, Şekerli Ürünler ve İçecekler Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Fuat Küçük tarafından yapılan açıklama kapsamında çikolata fiyatlarına zam geldi. Yapılan zammın toplamda yüzde 80'e ulaştığı tahmin ediliyor.

Tropikal iklimlerde yetişen bir bitki olan kakaonun ana vatanı Batı Afrika'dır. Özellikle de Fildişi Sahili'nde dünyanın yüzde 75 kakao ihtiyacı karşılanmaktadır. Ancak gerek hava koşulları, yaşanan felaketler, siyasi istikrarsızlık gibi konular kakao üretimini de doğrudan etkilemiş bulunmaktadır. Kakao ana vatanında yaşanan doğal afetler dünya genelinde üretimin yüzde 5 10 azalmasına mahal vermiş bulunmaktadır. Uluslar arası yetkililer tarafından yapılan açıklama da bu kaybın 100 bin tondan fazla olduğu belirtilmiş bulunmaktadır.

çikolatazam

ÇİKOLATA FİYATLARINA ZAM

Kakao üretiminde yaşanan azalma fiyatların yükselmesine mahal vermeye devam ediyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada 2023 yılı içerisinde kakao fiyatlarının %70 oranında artış gösterdiği belirtildi. Kakao fiyatlarında Yaşanan bu artış çikolata fiyatlarını da doğrudan etkilerken, çikolatanın en önemli bileşimi olan kakao üretimi gün geçtikçe azalma eğiliminde olduğu biliniyor.

Çikolata fiyatları konusunda Küçük'ün yaptığı açıklamada 2023 yılında fiyatların ortalama olarak %80 artış gösterdiği belirtildi. Küresel taleplerin de çikolata fiyatlarına etki ettiği tahmin edilmekte

KAKAO ARZI AZALIYOR

Batı Afrika'da yaşanan kuraklık ve doğal afetler sebebiyle kakao arzının Gün geçtikçe düşeceği belirtilirken yaşanan hava koşulları ve tarımsal hastalıklar sebebiyle üretimin ciddi manada etkileneceği belirtilmiş bulunuyor. Arz düşüşünün devam edeceği tahminlerine istinaden, iç pazarda çikolata fiyatlarında artışın sebebinin talep yüksekliği olduğu belirtilmiş bulunuyor.