DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.856.531,62 -0,07%

Mutfak Yangınlarında Alınması Gereken Basit Önlemler

Mutfak yangınları, önlemlerle engellenebilir. Prof. Dr. Zehra Yıldız, uzman görüşlerini paylaştı.

Yayın Tarihi: 10.02.2025 11:12
Güncelleme Tarihi: 10.02.2025 11:12

Mutfak Yangınlarında Alınması Gereken Basit Önlemler

Tarsus Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Yıldız, mutfak yangınlarının önüne geçmek için alınabilecek basit önlemleri açıkladı. Ülkemizde, yangınların yaklaşık %45'inin konutlarda, konut yangınlarının ise %40'ının mutfaklardan kaynaklandığını belirtti.

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'deki yangın, mutfakların yangın açısından taşıdığı riski bir kez daha gündeme getirdi. Prof. Dr. Yıldız, yıllık olarak restoran gibi endüstriyel mutfakların %20'sinde yangın çıktığını ve bunun maddi kayıplara yol açtığını ifade etti.

Yangınların genellikle açık unutulan ocaklardan, gaz sızıntılarından, patlayan tüp gazlardan ve kızartan yağlardan kaynaklandığını bildirdi. Ocak ve pişirme ekipmanlarının, mutfak yangınlarının yaklaşık %66'sını oluşturduğunu belirten Yıldız, bu tür ekipmanların yangınlardan kaynaklı ölümlerin %14'üne neden olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Yıldız, mutfak yangınlarının en yaygın nedenleri arasında sıcak yağların alev alması ve yeterince temizlenmeyen davlumbazlar ile yangın tehlikesi taşıyan kalıntıların buluşmasını saydı. Ayrıca, yangınların önlenmesi için otomatik ve manuel söndürme sistemlerinin her zaman aktif olması gerektiğini belirtti.

Mutfakların yangın güvenliği açısından düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiği ve özellikle elektrikli cihazların kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirten Yıldız, tesisatın uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi. Yangın anında suyun sıvı yağ yangınlarında kullanılmaması uyarısını yaparak, bu tür yangınların suyla söndürülemeyeceğini söyledi.

Son olarak, mutfaklarda risk oluşturan her türlü yanıcı madde ile uyulması gereken güvenlik standartlarının sürekli gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı