Muş Ovası'nda şeker pancarı hasadı sürüyor: Çiftçiler yoğun mesaiyle üretimi sürdürüyor

Muş Ovası'nda şeker pancarı hasadı sabahın ilk ışıklarında başlayıp kasım sonuna kadar sürecek; üreticiler gece gündüz çalışarak yerel ekonomiye katkı sağlıyor.

Yayın Tarihi: 04.11.2025 14:18
Güncelleme Tarihi: 04.11.2025 14:18

Muş Ovası'nda şeker pancarı hasadı sürüyor: Çiftçiler yoğun mesaiyle üretimi sürdürüyor

Muş Ovası'nda şeker pancarı hasadı sürüyor

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Muş Ovası’nda şeker pancarı hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlalara inen üreticiler, yağmur ve soğuğa aldırmadan çalışıyor. Geniş pancar tarlalarındaki hummalı çalışma dron ile havadan görüntülendi.

Çiftçilerin çalışma ritmi

Hasat sürecinde çiftçiler, söküm, yükleme ve taşıma işlemlerini aralıksız sürdürüyor. Genç çiftçi Servet Özdemir yaptığı açıklamada: "Nisan aylarında ekimini yapıyoruz ve 10. aya kadar, hatta 11. aya kadar hasadımız sürüyor. Şu anda da şeker pancarı hasadımız var. Günde 6-7 römork doldurup fabrikaya götürüyoruz. Bu sene hasadımız çok şükür iyiydi, geçen yılki kadar zarar etmedik. Sabah 4-5 gibi başlıyoruz, akşam 8-10’a kadar çalışıyoruz. Yanımda amcalarım, kuzenlerim var. Hep birlikte el birliğiyle yapıyoruz. Geceleyin fabrikaya götürüp sabaha kadar boşaltım yapıyoruz, sabah erkenden yine tarlaya dönüp söküme devam ediyoruz. Eskiden babalarımız zamanında el ile pancar sökümü yapılıyordu, çok daha zahmetliydi. Şimdi traktörlerimiz ve makinelerimiz olduğu için işler biraz daha kolaylaştı. Babalarımızın zamanında gerçekten çok zordu. Çiftçilik dışarıdan göründüğü kadar kolay değil. Gece gündüz çalışıyoruz, inşallah emeğimizin karşılığını alırız."

Bölgesel ve ekonomik etkiler

Hasat faaliyetleri, hem Muş ekonomisine hem de ülke şeker üretimine doğrudan katkı sağlıyor. Üreticilerin çalışma temposu, günde 6-7 römork ile fabrikalara sevkiyat yapmaları ve tarla ile fabrika arasındaki gece gündüz lojistiği, bölgedeki tedarik zincirinin sürekliliği açısından önem taşıyor. Hasadın Kasım ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Çiftçiler arasındaki dayanışma, makinelerin yaygınlaşması ve yoğun mesai, hasat sürecinin verimliliğini etkileyen başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor. Yerel üreticiler, emeklerinin karşılığını almayı hedefleyerek üretimi sürdürüyor.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ TARIM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLAN MUŞ OVASI’NDA, ÇİFTÇİLERİN AYLARCA EMEK VEREREK...

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ TARIM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLAN MUŞ OVASI’NDA, ÇİFTÇİLERİN AYLARCA EMEK VEREREK YETİŞTİRDİĞİ ŞEKER PANCARININ HASADI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ TARIM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLAN MUŞ OVASI’NDA, ÇİFTÇİLERİN AYLARCA EMEK VEREREK...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı