Muğla'da Nesli Tehlike Altındaki Karakulak Hayatını Kaybetti
Muğla'nın Fethiye ilçesinde, nesli tükenme tehlikesi altında olan karakulak, kara yolunda bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Olay, Muğla-Fethiye kara yolu İnlice mevkisinde meydana geldi.
Yabani bir hayvanın ölüsü hakkında yapılan bilgilendirme üzerine, Fethiye Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Şefliği ekipleri olay yerine sevk edildi ve yapılan incelemelerde karakulak olduğu belirlendi. Yolda bir aracın çarpması nedeniyle öldüğü tespit edilen karakulaktan, DKMP tarafından yürütülen "Karakulak Tür Koruma Eylem Planı" doğrultusunda doku ve DNA örnekleri alındı.
Ölüm Sebebi Araç Çarpmaları
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, olayla ilgili açıklamalarda bulundu. İlemin, Muğla'da karakulakların ölüm sebeplerinin başında araç çarpmalarının geldiğini söyledi. Ölen karakulak, 8-9 yaşlarında bir erkek olarak tespit edildi.
İlemin, "Duble yollarda yol kenarları ve bölünmüş yol ortalarındaki beton bariyerler, yaban hayvanlarının geçiş yaptığı noktalarda yavaşlamalarına ve bu sebeple ezilmelerine neden olabiliyor. Gelirken gelen aracı göremeyerek hayatını kaybetti," ifadelerini kullandı.
Karakulak Popülasyonunun Korunması İçin Çalışmalar
Karakulakların Türkiye genelindeki sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çeken İlemin, Muğla'nın karakulak popülasyonu açısından en fazla olan il olduğunu belirtti. Seydikemer Yaylası, Köyceğiz Döğüşbelen mevkisi ve Fethiye-Göcek arasında ekosistem geçiş alanlarının planlanması gerektiğini vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Karakulak Tür Koruma Eylem Planı" çerçevesinde ekosistem geçiş noktalarının belirlenmesi ile karakulakları korumak için önemli bir adım atılacağı ifade edildi.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altında olan karakulak, kara yolunda aracın çarpması sonucu öldü. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, hayvan üzerinde incelemelerde bulundu. DKMP tarafından yürütülen "Karakulak Tür Koruma Eylem Planı" kapsamında karakulaktan doku ve DNA örnekleri alındı.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altında olan karakulak, kara yolunda aracın çarpması sonucu öldü. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, hayvan üzerinde incelemelerde bulundu. DKMP tarafından yürütülen "Karakulak Tür Koruma Eylem Planı" kapsamında karakulaktan doku ve DNA örnekleri alındı.