Mont Blanc'ta kaya düşüşü Gouter koridorunda tırmanışları risk altına aldı

Mont Blanc'ın Gouter Koridoru'nda 11 Ağustos'ta kayan taşlar dağcıların üzerine yağdı; sığınaklar kapatıldı, 32 kişi tahliye talep etti.

Yayın Tarihi: 14.08.2026 20:49
Güncelleme Tarihi: 14.08.2026 20:49

Mont Blanc'ta kaya düşüşü Gouter koridorunda tırmanışları risk altına aldı

Mont Blanc'ta kaya düşüşü Gouter koridorunda tırmanışları risk altına aldı

Fransa'nın Haute-Savoie bölgesindeki Mont Blanc dağının en işlek tırmanış güzergahlarından biri olan Gouter Koridorunda 11 Ağustos'ta kaydedilen görüntüler, dağcıların üzerine hızla düşen taş ve kaya parçalarını gösterdi. Görüntüler kısa sürede sosyal medyada yayılarak dikkat çekti.

Koridorda yaşananlar:

Görüntülerde dar ve dik bir geçitte ilerleyen dağcıların önce küçük taş parçalarının düşmesiyle karşılaştığı, saniyeler içinde kaya düşmesinin şiddetlendiği ve alanın yoğun bir toz bulutuyla kaplandığı görülüyor. Kopan kaya parçaları dağcıların bulunduğu noktaya doğru ilerlerken, onlar kayalıklara yaklaşarak kendilerini korumaya çalıştı. Aynı koridorda bulunan amatör dağcı Loris Bianco (22) yaşadığı korkuyu 'Beni öldürecek taşı bekliyordum' sözleriyle anlattı; Bianco ve beraberindekiler bir süre koridorda mahsur kaldı.

Artışın nedenleri ve bölgedeki durum:

Fransız basını, bölgedeki taş ve kaya düşmelerinin son haftalarda ciddi şekilde arttığını, olayların neredeyse günlük hale geldiğini yazdı. Haberlere göre özellikle yaz aylarında etkili olan yüksek sıcaklıklar, dağlık bölgedeki donmuş zeminin çözülmesini hızlandırıyor ve bu durum kaya düşmelerini tetikliyor. Yetkililer kuraklık ve sıcak hava dalgalarının tırmanışları daha riskli hale getirdiğine dikkat çekti.

Alınan önlemler ve tahliye talepleri:

Olayın ardından Saint-Gervais-les-Bains Belediyesi, Belediye Başkanı Jean-Marc Peillex kararıyla Mont Blanc'ın klasik tırmanış güzergahında yer alan Tete Rousse ve Gouter sığınaklarını kapattı. Kararda Gouter Koridoru'ndaki 'çok yüksek kaya düşmesi riski' gerekçe gösterildi. Peillex, profesyonel dağ rehberlerinin mevcut şartlar nedeniyle tırmanışları askıya aldığını belirterek dağcılara hava ve zemin şartları düzelene kadar tırmanışlarını erteleme çağrısında bulundu.

Sığınakların kapatılmasının ardından 11 Ağustos'u 12 Ağustos'a bağlayan geceyi sığınaklarda geçiren 32 dağcı, sabah saatlerinde güvenlik nedeniyle helikopterle aşağı indirilmek için talepte bulundu. Fransız yüksek dağ jandarması mevcut durumun acil bir kurtarma operasyonunu gerektirmediğine karar verdi; bunun üzerine dağcıların özel bir helikopter şirketi tarafından kendi masraflarını ödeyerek tahliye olmalarına izin verildi. Bazı dağcıların ise kaya düşmelerinin azalmasının ardından yürüyerek aşağı indiği bildirildi.

Olay, Mont Blanc tırmanış güzergahlarındaki mevsimsel hassasiyeti bir kez daha ortaya koydu ve yetkililerin bölgedeki güvenlik önlemlerini sıkılaştırmasına yol açtı.

Fransa'nın Mont Blanc Dağı'nda bulunan Gouter Koridoru'nda dağcıların üzerine taş ve kaya...

Fransa'nın Mont Blanc Dağı'nda bulunan Gouter Koridoru'nda dağcıların üzerine taş ve kaya parçalarının düştüğü anlar kameraya yansıdı.

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!