DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.783.122,2 1,63%

Mısır ve Çin, Gazze'nin Yeniden İnşası İçin Uluslararası Destek Çağrısı Yaptı

Mısır ve Çin Başbakanları, Gazze'nin yeniden inşası için uluslararası seferberlik çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 11.07.2025 02:38
Güncelleme Tarihi: 11.07.2025 02:38

Mısır ve Çin, Gazze'nin Yeniden İnşası İçin Uluslararası Destek Çağrısı Yaptı

Mısır ve Çin Başbakanları, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına yönelik Arap-İslam projesinin hayata geçirilmesi için uluslararası desteğin acil bir şekilde seferber edilmesi gerektiğini vurguladı.

Mısır Kabinesinden alınan bilgilere göre, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli ve Çinli mevkidaşı Li Çiang, Kahire'nin doğusundaki Yeni İdari Başkent'teki hükümet merkezinde bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi ve bölgesel ile küresel gelişmeler ele alındı; özellikle Gazze'deki insani kriz konusuna vurgu yapıldı.

Taraflar, mevcut jeopolitik belirsizliklerin uluslararası toplumun sorumluluk almasını ve çatışmaların diplomatik yollarla çözümüne katkıda bulunmasını zorunlu kıldığını belirtti. Liderler, 4 Mart tarihinde Kahire'de düzenlenen Arap Zirvesi'nin olağanüstü oturumunda kabul edilen Gazze'nin yeniden inşasına ilişkin Arap-İslam planının uygulanabilmesi için küresel düzeyde desteğin hızla organizasyonunu sağlamak gerektiğinin altını çizdi.

Çin Başbakanı Li, 9 Temmuz'da gerçekleştirdiği resmi ziyarette Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi tarafından da kabul edildi.

Arap-İslam planı, altı aylık bir geçiş sürecinde Gazze Şeridi'nin yönetimini üstlenecek olan "Gazze Yönetim Komitesi" kurulmasını öngörüyor. Bu komite, Filistin hükümeti çatısı altında faaliyet gösterecek bağımsız ve tarafsız teknokratlardan oluşacak.

Plan ayrıca, Gazze'nin tamamen Filistinlilerin yönetimine geçmesi ve karar alma süreçlerinin yerel unsurlar tarafından yürütülmesini hedefliyor. Mısır ve Ürdün'ün Gazze'ye konuşlandırılacak Filistinli polis gücüne eğitim sağlaması da planın önemli bir parçasını oluşturuyor.

Mısır, Filistin halkının zorla yerinden edilmesine karşı çıkarak, Gazze'nin yeniden inşasını Filistin davasının tasfiyesine yol açmadan gerçekleştirmeyi amaçlayan kapsamlı bir Arap planı geliştirmiş durumda. Bu çerçevede Kahire, uluslararası toplumu yerinden edilme senaryolarını reddetmeye ve barışçıl çözüme katkı sunmaya davet ediyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump tarafından savunulan ve Filistinlilerin Gazze'den Mısır ve Ürdün gibi komşu ülkelere göç ettirilmesini hedefleyen plan, hem Mısır hem de Ürdün tarafından reddedilmiştir. Diğer Arap ülkeleri ve bölgesel ve uluslararası örgütler de bu plana karşı çıkmaktadır.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı