DOLAR
42,69 -0,02%
EURO
50,09 0,1%
ALTIN
5.945,28 -0,45%
BITCOIN
3.699.627,06 1,15%

Mısır, Gazze'nin Yeniden İnşası İçin ABD ve Avrupa İle Koordinasyon Sağlıyor

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Gazze'nin yeniden inşası için ABD ve Avrupa ile temasta olduklarını duyurdu.

Yayın Tarihi: 05.03.2025 06:48
Güncelleme Tarihi: 05.03.2025 06:48

Mısır, Gazze'nin Yeniden İnşası İçin ABD ve Avrupa İle Koordinasyon Sağlıyor

Mısır, Gazze'nin Yeniden İnşası İçin İşbirliği Yapıyor

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası planında ABD ve Avrupa ile koordinasyon sağlamak amacıyla temas halinde olduklarını açıkladı.

Kahire'deki Arap Birliği Zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenleyen Abdulati, ülkesinin Gazze'nin yeniden inşası ve kalkınması için detaylı bir plan hazırladığını vurguladı.

Bakan Abdulati, Mısır'ın Gazze'yi yeniden inşa etme planını hayata geçirmek için mevcut destekleri seferber etmeye çalıştığını belirtti. Planın hayata geçirilmesi için güvenlik garantileri sağlanmasının gerekliliğini de ifade etti.

Abdulati, "Net bir siyasi ufuk olmadan sürdürülebilir istikrar olmaz." diyerek planın önemini vurguladı. Söz konusu planın, evlerini kaybeden Filistinliler için acil ve geçici konutlar sağlama, sosyal koruma programları ve 200 bin kalıcı konut yapma gibi unsurları içerdiğini söyledi.

Yeniden inşa planının temel hizmetlerin yeniden sağlanması, yolların onarılması yanı sıra balıkçı limanı, ticari liman ve uluslararası havalimanı kurulmasını da kapsadığını belirten Abdulati, planın Arap Birliği Zirvesi'nde onaylanmasının ardından Arap ülkeleri tarafından kabul edilen bir plan haline geldiğini kaydetti.

Bu plana uluslararası destek arayacaklarını belirten Abdulati, planın 7 Mart Cuma günü yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bakanlar toplantısında sunulacağını duyurdu. Yeniden inşa planının uluslararası bir plan haline gelmesi için yoğun bir çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gazze'deki gelişmelere ve ateşkes anlaşmasına değinen Abdulati, Gazze'de ateşkesin uygulanması için ikinci bir aşama olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki ateşkes anlaşmasına uymasının ve "insanları aç bırakmayı" toplu cezalandırma aracı olarak kullanmamasının önemine dikkat çekti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı