Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Nil Nehri'nin ülke için ulusal güvenlik meselesi olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Sisi, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Michael Erik Kurilla'yı başkent Kahire'de kabul etti. Görüşmede, Mısır Savunma Bakanı Abdulmecid Sakr ve ABD'nin Kahire Büyükelçisi Hero Mustafa da yer aldı.
Görüşmenin ana konularından biri, iki ülke arasındaki işbirliğinin yanı sıra Nil Nehri üzerindeki hakların korunması oldu. Sisi, Nil Nehri'nin Mısır için kritik bir öneme sahip olduğunu ve güvenliğin sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki güncel duruma da değinerek, ateşkese ulaşılması ve yardım girişlerinin yeniden başlaması için yoğun bir çaba içinde olduklarını ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz tarihinde Washington'da NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile yaptığı görüşmede, Etiyopya'daki Hedasi Barajı ile ilgili sorunun hızlıca çözüleceğini belirtmişti. Sisi, Trump'ın barajla ilgili adil bir anlaşma sağlanması konusundaki beyanlarını takdir etti.
Mısır ve Etiyopya'nın Hedasi Barajı Anlaşmazlığı
Uzun yıllardır Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında, Hedasi Barajı konusunda anlaşmazlık söz konusudur. Etiyopya, Nil sularının %80'inin topraklarında doğmasına rağmen yalnızca %3'ünden yararlanabilmektedir. Hedasi Barajı'nın inşasına 2 Nisan 2011'de başlanmış olup, baraj, Nil Nehri'ni %85 besleyen Mavi Nil kolu üzerinde büyük bir önem taşımaktadır. Etiyopya, bu barajla enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlamaktadır.
Baraj, Mısır ve Sudan ile bir anlaşmaya varmadan doldurulmaya başlamasıyla tepkilere yol açmış, Temmuz 2020'de ilk dolum işlemi gerçekleştirilmiştir. 20 Şubat 2022'de ise barajda elektrik üretimine başlanmıştır.