Merz: Aralık'ta varlık kullanımında uzlaşma Ukrayna desteğini değiştirebilir
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Berlin'de İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının Ukrayna desteği için kullanılmasının önemine vurgu yaptı. Merz, Avrupa içinde varlıkların kullanımı konusunda Aralık ayında bir anlaşma sağlanmasının Moskova'yı müzakere masasına çekmede güçlü bir koz olacağını belirtti.
Görüşme gündemi ve iş birliği alanları
Taraflar görüşmede, Almanya ile İsveç arasındaki inovasyon ortaklığının derinleştirilmesini, güvenlik ve savunma iş birliğini, Avrupa'ya yönelik yasa dışı göç konusunu, Rusya-Ukrayna savaşını ve Orta Doğu gelişmelerini ele aldı. Görüşmeden önce iki ülke arasında inovasyon alanında yeni bir anlaşma imzalandı.
Sivillere yönelik saldırılar ve savunma desteği
Merz, Rusya'nın Ukrayna'daki altyapıya yönelik saldırılarının genişlediğini ve özellikle enerji altyapısının hedef alındığını söyleyerek, bu eylemleri "Ukrayna'nın sivil halkına karşı yürütülen bir terör savaşı" olarak nitelendirdi. Hava savunmasının iyileştirilmesi için ellerinden gelenin yapılacağını ifade etti.
Mali katkılar ve yolsuzluk şartı
Almanya'nın Ukrayna'ya enerji desteği kapsamında Enerji Destek Fonu'na son olarak 60 milyon euro, toplamda ise 450 milyon euro katkı sağladığı belirtildi. Merz, Ukrayna'ya bu kış daha fazla yardım yollarını araştırdıklarını ve Ukrayna ordusuna sağlanan mali desteği önümüzdeki yıl 3 milyar euro daha artırma niyetinde olduklarını açıkladı. Buna karşılık, Merz, Ukrayna'dan yolsuzluğa karşı somut ve sert önlemler beklediklerini, bunun Avrupa Birliği yolunda ilerleme için bir ön koşul olduğunu vurguladı.
Dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımı tartışması
Merz, Avrupa çapında en büyük farkı yaratabilecek adımın Aralık'ta Rus varlıklarının kullanımına ilişkin bir anlaşma sağlamak olduğunu söyledi. Bu varlıkların doğrudan el koyma yerine kredi teminatı olarak kullanılması hedefleniyor; amaç uzun vadeli malzeme ve silah tedarikini güvence altına almak. Merz, Belçika hükümetinin çekincelerini anladıklarını ve ortak garantilerle bu endişeleri gidermeye çalıştıklarını belirtti.
AB içi hassasiyetler ve hukuki çekinceler
AB liderleri, Ukrayna'ya 2026-2027 yıllarında savunma kapasitesini sürdürecek bir finansman güvencesi sağlama kararı alırken, 140 milyar euro tutarındaki kredi için dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımı konusunda tam uzlaşıya varılamadı. Söz konusu varlıkların büyük bir kısmının Belçika Euroclear şirketinin elinde olması nedeniyle, Belçika Başbakanı Bart De Wever hukuki sonuçlara dikkat çekerek somut ve güçlü garantiler talep etti. De Wever, yalnızca yasal zeminin ve risk paylaşımının net olduğu durumda desteğin mümkün olacağını belirtti.
NATO perspektifi ve uzun vadeli hazırlık
İsveç Başbakanı Kristersson, Almanya'yı güçlü bir ortak ve güvenilir bir dost olarak nitelendirdi; NATO üyesi ülkelerin uzun vadeli bir çatışmaya hazırlıklı olmasının önemini vurguladı. Kristersson, Rusya saldırılarına karşı askeri, ekonomik ve siyasi desteğin artırılması gerektiğini ve Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti.
Avrupa Konseyi toplantısında Aralık ayında bu konuda bir karar alınmasının umut edildiği açıklandı; liderler Belçika'nın çekincelerini gidermek ve ortak garantilerle ilerlemek için görüşmelerini sürdürüyor.
ALMANYA BAŞBAKANI FRİEDRİCH MERZ, UKRAYNA'YA DESTEK İÇİN RUSYA'NIN DONDURULMUŞ VARLIKLARININ KULLANILMASINI ÖNEMLİ OLDUĞUNU BELİRTEREK, "AVRUPALILAR OLARAK EN BÜYÜK FARKI ARALIK AYINDA RUS VARLIKLARININ KULLANIMI KONUSUNDA BİR ANLAŞMAYA VARARAK OLUŞTURABİLİRİZ. BU MOSKOVA'YI MÜZAKERE MASASINA OTURTMAK VE BU KORKUNÇ SAVAŞI SONA ERDİRMEK İÇİN EN GÜÇLÜ KOZUMUZDUR" DEDİ.