Mersin'de Metropol İş Merkezi'nde yangın ve kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Metropol İş Merkezi'nde düzenlenen yangın ve kurtarma tatbikatı kapsamında, personelin hızlı tahliyesi ve itfaiye ekiplerinin katlarda yürüttüğü arama-kurtarma çalışmaları senaryoya uygun şekilde icra edildi.
Tatbikat senaryosu ve uygulama
Tatbikat senaryosuna göre 4. katta uzatma kablosu kaynaklı başlangıç aşamasında bir yangın alarmı tetiklendi. Sorumlu personelin yönlendirmesiyle acil çıkış kapıları kullanılarak birimlerdeki çalışanlar kısa sürede güvenli alana tahliye edildi ve birim sorumluları personel yoklamasını gerçekleştirdi.
Senaryo gereği binada mahsur kalan ve panik atak geçiren personel, arama-kurtarma ekiplerinin müdahalesiyle bulunduğu katlardan tahliye edildi. Aynı zamanda ilk müdahaleyi yapan sağlık ekipleri de tatbikatta görev aldı.
İtfaiye uygulamaları ve sayısal veriler
İtfaiye ekipleri senaryo doğrultusunda farklı katlarda arama-kurtarma faaliyetleri yürüttü. İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Çavuşu Oğuzhan Şimşek uygulamalar hakkında, kurtarma işlemlerinin farklı katlarda gerçekleştiğini; 26, 27 ve 28. kattan itfaiye asansörü ile kurtarma yapıldığını belirtti. Senaryo gereği 4. kattaki mahsur personelin ise merdivenli araçla yan taraftan tahliye edildiği aktarıldı.
2025 yılında gerçekleştirilen tatbikatlara dair Şimşek, İtfaiye Eğitim Şube Müdürlüğü olarak yıl içinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam 424 tatbikat düzenlendiğini ve bu tatbikatlar sırasında 55 bin kişinin binadan tahliyesinin sağlandığını bildirdi.
Eğitim, farkındalık ve belediyenin hazırlığı
Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı, vatandaşların can ve mal güvenliğini koruma amacıyla hızlı ve etkin müdahale anlayışını sürdürdüğünü, aynı zamanda bilinçlendirme çalışmalarını aralıksız devam ettirdiğini ifade etti. Tatbikatların amacının personel ve kurumlarda bulunan vatandaşların muhtemel bir yangın anında ne yapması gerektiğini öğretmek ve yangının önlenebilir olduğuna dikkat çekmek olduğu vurgulandı.
Gerçekleştirilen tatbikatlar, itfaiye ekiplerinin operasyonel hazırlığını test etmenin yanı sıra, belediye personelinin ve bina kullanıcılarının acil durumlara karşı farkındalığını artırmaya yönelik uygulamalı eğitim niteliği taşıdı.
MERSİN’DE METROPOL İŞ MERKEZİ’NDE DÜZENLENEN YANGIN VE KURTARMA TATBİKATINDA PERSONEL KISA SÜREDE TAHLİYE EDİLİRKEN, İTFAİYE EKİPLERİ SENARYOYA UYGUN OLARAK FARKLI KATLARDA ARAMA-KURTARMA VE İLK MÜDAHALE İŞLEMLERİNİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİ.