Meloni Roma’da Abbas ile Görüştü: Ateşkes, Yeniden İnşa ve Trump’ın Barış Planı Vurgulandı
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile başkent Roma’daki Chigi Sarayı’nda bir araya geldi. Abbas, tören kıtası ve askeri bando eşliğinde karşılandı.
Görüşmenin odak noktaları
İtalya hükümetinden yapılan açıklamaya göre Meloni, görüşmede Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlamlaştırılması, istikrarın tesis edilmesi ve yeniden inşa çalışmalarına başlanması gerektiğini belirtti. Meloni, bunun Hamas’ın silahsızlandırılması da dahil olmak üzere ABD Başkanı Donald Trump’ın barış planının tam ve hızlı şekilde uygulanmasına devam edilerek yapılması gerektiğini ifade etti ve Hamas’ın Filistin halkının geleceğinde herhangi bir rolü olamayacağını vurguladı.
İtalya’nın taahhütleri ve pratik adımlar
Meloni görüşmede ayrıca Gazze’deki sivillere insani yardımın artırılması, Filistinli güvenlik güçlerinin eğitimi ve Filistin Yönetimi’nin reform sürecine İtalya’nın güçlü ve sürekli destek vereceğini teyit etti. Açıklamada, İtalya’nın Mısır’ın organize edeceği Gazze Konferansı’nda sunulacak bir insani yardım ve yeniden inşa paketi üzerinde çalıştığı bilgisi paylaşıldı.
Abbas’ın talepleri ve ziyaretin bağlamı
Filistin Devlet Başkanı Abbas, görüşmede İtalya’dan Filistin’in devlet olarak tanınmasını talep etti ve İtalya’ya iki devletli çözümü koruma, barışın tesisini sağlama ve Gazze’nin yeniden inşasını destekleme çağrısında bulundu. Abbas ayrıca İtalya’nın güvenliği güçlendirme ve kalıcı barış için taraflarla koordinasyonu sürdürme rolünü devam ettirmesini istedi.
Üç günlük resmi bir ziyaret için çarşamba günü İtalya’ya gelen Abbas, temasları kapsamında Papa 14’üncü Leo ve Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile de görüştü. Ziyaret sırasında Abbas, Hamas’ın Gazze Şeridi yönetiminde hiçbir rolü olmayacağını yineledi.
İtalya’nın tanıma koşulu
Meloni daha önce, birçok Avrupa ülkesinin Filistin’i tanıma süreci sürerken İtalya’nın Filistin’i ancak Hamas’ın silah bırakması ve örgütün Filistin’in geleceğinde rolünün bulunmaması koşuluyla tanıyacağını açıklamıştı; bu yaklaşım görüşmede de teyit edildi.
ROMA (İHA) - İTALYA BAŞBAKANI GİORGİA MELONİ, FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI MAHMUD ABBAS İLE ROMA’DA BİR ARAYA GELEREK, GAZZE ŞERİDİ’NDE ABD BAŞKANI DONALD TRUMP’IN BARIŞ PLANININ HIZLI BİR ŞEKİLDE UYGULANMAYA BAŞLANMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU.