açılış ve tesisin özellikleri:
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara’da hizmete giren Mehmet Akif Ersoy Çocuk Evleri Sitesinin açılışını gerçekleştirdi. Tesis, 80 çocuk kapasiteli olarak planlandı ve 8 villa tipi yaşam birimi, bir sosyal bina ile bir idari binadan oluşuyor. Tesiste 0-6 yaş grubundaki kız ve erkek çocuklar ile 7-12 yaş grubundaki kız çocukları için huzurlu bir yaşam ortamı oluşturulduğu belirtildi.
Bakan Göktaş, devletin ihtiyaç duyan çocuklara ulaşan şefkat elini vurgulayarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uygulanan sosyal hizmet anlayışının önceliğinin çocukların ailelerinin yanında büyümesini desteklemek olduğunu söyledi.
aile temelli hizmetler ve sayılar:
Bakanlığın önceliklerinden biri olarak öne çıkan Sosyal ve Ekonomik Destek uygulamasıyla 199 bin 889 çocuğun ailelerinin yanında büyümesine katkı sunulduğu bildirildi. Koruyucu aile modeline ilişkin veriler de paylaşıldı: bugün 11 bin 72 çocuk, 9 bin 327 koruyucu ailenin yanında şefkatle büyüyor. Geçici Koruyucu Aile Modeli ile acil korunma ihtiyacı olan çocuklar doğrudan aile ortamına yerleştiriliyor.
Koruma ve bakım altındaki çocukların ihtiyaçlarına bütüncül yaklaşım devam ediyor; Bakanlık, yalnız barınma değil eğitim, sağlık ve psikososyal gelişimi de titizlikle takip ettiğini vurguladı. Ülke genelindeki koruma-bakım sayıları arasında 15 bin 174 koruma altındaki çocuğun kapsamlı takibinin sürdüğü aktarıldı.
başkent uygulamaları ve çocukların gelişimi:
Başkentte yürütülen çalışmalara ilişkin verilen rakamlar da paylaşıldı: Ankara’da 6 bin 754 evladın aile yanında büyümesinin desteklendiği; kentte 507 çocuğa koruyucu aile hizmeti ve 1.560 çocuğa ise kuruluşlarda bakım hizmeti sunulduğu belirtildi.
Mehmet Akif Ersoy Çocuk Evleri Sitesi’nin kapılarını 14 Ekim tarihinde açtığı hatırlatıldı; açılıştan sonra evlere yerleşen 40 kız çocuğu yeni hayatlarına burada başladı. Bakanlık, çocukların sanatta, sporda ve bilimde yeteneklerini keşfetmelerini destekleyecek, okul başarılarını ve sosyal-kültürel gelişimlerini yakından takip edeceklerini açıkladı.
Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 90. yıldönümü dolayısıyla çocuk evlerinde bir şiir okuma yarışması düzenleneceği, böylece merhum şairin eserlerinde vücut bulan azim, cesaret ve sorumluluk bilincinin çocuklara aktarılmasının hedeflendiği kaydedildi. Törene AK Parti Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir, UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi ve ilgili kurum yetkilileri katılarak kurdele kesildi.
Bakan Göktaş, Aile ve Nüfus On Yılı çerçevesinde hiçbir çocuğun sevgisiz ve korumasız kalmadığı bir Türkiye hedefiyle çalışmaların süreceğini ve çocukların kendi ayakları üzerinde duran, özgüvenli bireyler olarak yetişmesinin amaçlandığını vurguladı.
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ, MEHMET AKİF ERSOY ÇOCUK EVLERİ SİTESİ'NİN AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI