Martı'dan RoboMartı hamlesi: sürücüsüz paylaşımlı ulaşım yolda

Martı kurucusu Oğuz Alper Öktem, yapay zekâ destekli RoboMartı ile sürücüsüz, paylaşımlı şehir içi ulaşımı Türkiye'ye taşıdıklarını açıkladı.

Yayın Tarihi: 28.10.2026 10:36
Güncelleme Tarihi: 28.10.2026 10:36

Martı'dan RoboMartı hamlesi: sürücüsüz paylaşımlı ulaşım yolda

Martı'nın RoboMartı'sı tanıtıldı:

Martı'nın kurucusu Oğuz Alper Öktem, yapay zekâ ile çalışan sürücüsüz araç konsepti RoboMartı'yı tanıtarak Türkiye'de otonom ulaşım çalışmalarını resmen başlattı. Direksiyon başında insan olmayan araçlarla paylaşımlı yolculuk fikrini hayata geçirmek için atılan bu adım, şehir içi ulaşımda önemli bir dönüşüm vaat ediyor.

Nasıl çalışıyor:

RoboMartı, çevresini yüksek çözünürlüklü kameralar, lidar ve radar sensörleri ile 360 derece algılıyor. Sistem, trafik ışıklarını, yayaları, diğer araçları ve yol koşullarını yapay zekâ tabanlı algoritmalarla analiz ederek sürüş kararları alıyor. Bu mimariyle araçların insan müdahalesi olmadan güvenli bir şekilde rota takip etmesi hedefleniyor.

Hedefler ve testler:

Oğuz Alper Öktem, projenin amacını paylaşımlı ulaşım alışkanlıklarını geliştirmek ve şehir içi mobilitede verimliliği artırmak olarak açıkladı. Proje, daha önce otonom sürüş çalışmalarını ağırlıklı olarak yürüten ABD ve Çin gibi ülkelerdeki yarışın ardından Türkiye'de de benzer bir atılımın işareti kabul ediliyor. Öktem ayrıca test sürüşlerinin başarıyla tamamlandığını vurguladı ve projenin şehir içi ulaşımda yeni bir dönem başlatmayı hedeflediğini belirtti.

Martı'nın RoboMartı girişimi, paylaşımlı yolculuk modeliyle birleştiğinde şehir merkezlerinde araç yoğunluğunu, bekleme sürelerini ve maliyetleri düşürmeyi amaçlıyor. Şirket, teknolojinin güvenlik ve operasyonel yeterlilik kriterlerini karşılaması halinde hizmeti kademeli olarak genişletmeyi planlıyor. Öktem'in ifadesiyle projenin önümüzdeki dönemde Türkiye'de ulaşımın geleceğini şekillendirmek için devam edeceği belirtiliyor.

MARTI'NIN KURUCUSU OĞUZ ALPER ÖKTEM, DÜNYANIN TEKNOLOJİ DEVLERİNİN MİLYARLARCA DOLARLIK...

MARTI'NIN KURUCUSU OĞUZ ALPER ÖKTEM, DÜNYANIN TEKNOLOJİ DEVLERİNİN MİLYARLARCA DOLARLIK YATIRIMLARLA GELİŞTİRDİĞİ SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ TEKNOLOJİSİNİ ROBOMARTI İLE TÜRKİYE'YE TAŞIDI. DİREKSİYON BAŞINDA KİMSENİN OLMADIĞI, YAPAY ZEKA DESTEKLİ ARAÇLARLA YOLCULUK FİKRİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATAN ÖKTEM, ULAŞIM SEKTÖRÜNDE YENİ BİR DÖNEMİN KAPISINI ARALADI.

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.