Marketten başlayan merak Bayburt'ta 200 fidanlı bahçeye dönüştü

Erzurum Horasan Fen Lisesi öğretmeni Önder Turan, Gümüşdamla'da 200 aronya fidanıyla bahçe kurdu; meyvelerin brix değeri 23, kilogramı için şimdilik 250 TL'den satış yapıyor.

Yayın Tarihi: 29.09.2026 08:47
Güncelleme Tarihi: 29.09.2026 09:03

Marketten başlayan merak Bayburt'ta 200 fidanlı bahçeye dönüştü

Öğretmenlikten çiftçiliğe: köyde başlayan üretim

Erzurum Horasan Fen Lisesi'nde fizik öğretmeni olarak görev yapan Önder Turan, markette tattığı aronya yüzünden başladığı merakı memleketi Bayburt'un Aydıntepe ilçesine bağlı Gümüşdamla köyünde bahçeye dönüştürdü. Turan, yaklaşık üç yıldır haftasonları ve fırsat buldukça köyüne gelerek bahçesiyle bizzat ilgileniyor; yaz tatillerini de toprakla iç içe geçiriyor.

Alternatif tarım girişimi olarak internette araştırma yapıp aronyadan üretime başlayan Turan, çalışma alanında topladığı tecrübeyi sahaya taşıdı ve ilk etapta 200 fidan dikti. Şu an meyve vermeye başlayan aronyalardan bitki başına ortalama 1 kilogram ürün alıyor ve üretimi sürdürülebilir kılmayı hedefliyor.

Brix ölçümü ve meyve kalitesi

Turan, bahçesindeki aronyaların olgunluk ve tatlılık derecesini belirlemek için refraktometreyle brix ölçümü yaptı. Ölçüm sırasında meyveden alınan örneği cihazın üzerine damlattığını, kapağını kapatıp güneşe doğru baktığında skaladan değeri okuduğunu aktardı. Ölçümde çıkan değer 23 olarak kaydedildi; oysa aronya için standart brix aralığı 18-20 olarak biliniyor.

Turan, Gümüşdamla köyünün iklim koşullarının bu yüksek brix değerine katkı sağladığını belirtiyor ve bunun ürünün kalitesini artırdığına dikkat çekiyor. Yüksek brix genellikle meyvenin daha tatlı ve lezzetli olmasına işaret ediyor, bu da tüketime ve pazarlamaya olumlu yansıyor.

Çeşitleme: goji berry denemesi

Aronyanın yanı sıra farklı türleri de denemek isteyen Turan, kurt üzümü olarak bilinen goji berry fidanlarını bir üreticinin bahçesini ziyaret ettikten sonra temin etti ve Gümüşdamla'daki bahçeye dikti. Goji berry fidanlarının da meyve vermeye başladığını söyleyen Turan, bu türün sürekli meyve verdiğini ve sağlıklı bir seçenek olduğunu vurguluyor.

Piyasa koşullarına ilişkin değerlendirmesinde aronyanın kilogram fiyatının genelde 200 ile 500 lira arasında değiştiğini aktaran Turan, henüz yeni olmaları nedeniyle kendi ürününü şu an için 250 liradan satışa sunduklarını belirtti. Öğretmen kimliğiyle tarımı bir hobi değil, planlı bir üretim faaliyeti olarak yürüttüğünü söyleyen Turan, bahçeyi hem kişisel bir uğraş hem de sürdürülebilir gelir kaynağı olarak görüyor.

MARKETTE GÖRDÜ, TADINI BEĞENDİ: FİZİK ÖĞRETMENİNİN ARONYA MERAKI BAYBURT’TA BAHÇEYE...

MARKETTE GÖRDÜ, TADINI BEĞENDİ: FİZİK ÖĞRETMENİNİN ARONYA MERAKI BAYBURT’TA BAHÇEYE DÖNÜŞTÜ

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.