Manisa Sarıgöl'de 'Yeşil Altın' Bağ Yaprağı Üreticilere Üzümden Önce Gelir Sağlıyor

Sarıgöl'de taze bağ yaprağı, kadın ve gençlerin topladığı yaprakların peşin satışıyla 70-90 TL aralığında fiyatla eylül sonuna kadar üreticilere erken gelir sağlıyor.

Yayın Tarihi: 24.05.2026 08:29
Güncelleme Tarihi: 24.05.2026 08:33

Manisa Sarıgöl'de 'Yeşil Altın' Bağ Yaprağı Üreticilere Üzümden Önce Gelir Sağlıyor

Manisa Sarıgöl'de 'Yeşil Altın' Bağ Yaprağı Üreticilere Erken Gelir Sağlıyor

Toplama ve satış süreci

Manisa’nın Sarıgöl ilçesi ve üzüm yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bölgelerde 'yeşil altın' olarak bilinen taze bağ yaprağı, üreticilere üzümden önce gelir kaynağı olmaya devam ediyor.

Sabahın erken saatlerinde bağlara giren kadınlar ve gençler, özenle topladıkları taze yaprakları alım merkezlerine getirerek peşin parayla satışını gerçekleştiriyor. Bağcı ailelerin önemli geçim kaynaklarından biri haline gelen salamuralık yapraklar bu yıl da yoğun ilgi görüyor.

Üretici görüşleri ve veriler

Sarıgöllü kadınlar, 'Üzümden önce bağlarımızdan topladığımız taze yapraklar ailemize ciddi gelir sağlıyor. Yaprak sezonu bitene kadar toplamaya devam edeceğiz.' dedi. Yaprak toplama ile günlük ortalama 40 kilogram elde edildiği ifade ediliyor.

Taze yaprak alım satımı yapan Ferdi Karakuş, 'Aldığımız taze bağ yapraklarını aynı gün Ege Bölgesi’nin çeşitli illerine kamyonlarla günlük olarak gönderiyoruz. Alımlarımız peşin oluyor. Sezon eylül ayı sonuna kadar devam edecek.' diye konuştu.

Fiyatlandırma

Sarıgöl’de taze bağ yaprağı fiyatları kalite ve sap durumuna göre farklılaşıyor. Buna göre tam saplı yaprak 70 lira, yarım saplı yaprak 80 lira, sapsız yaprak 90 lira seviyesinden alıcı buluyor.

Bu satışlar üzüm hasadı öncesi üreticilere erken nakit akışı sağlayarak aile bütçelerine önemli katkı sunuyor.

MANİSA’NIN SARIGÖL İLÇESİ VE ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELERDE "YEŞİL ALTIN" OLARAK...

MANİSA’NIN SARIGÖL İLÇESİ VE ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELERDE "YEŞİL ALTIN" OLARAK BİLİNEN TAZE BAĞ YAPRAĞI, ÜRETİCİLERE ÜZÜMDEN ÖNCE GELİR KAPISI OLMAYA DEVAM EDİYOR. ÖZELLİKLE BAĞCI AİLELERİN ÖNEMLİ GEÇİM KAYNAKLARINDAN BİRİ HALİNE GELEN SALAMURALIK YAPRAKLAR, BU YIL DA YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR.

MANİSA’NIN SARIGÖL İLÇESİ VE ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELERDE "YEŞİL ALTIN" OLARAK...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.