kırsalda üretimle aile bütçelerine destek
Düşünce Rotası Derneği Genel Başkanı Fatih Köse, Manisa'nın kırsal mahallelerinde yaşayan kadınların üretime daha fazla katılmasının hem ev ekonomisini hem de yerel kalkınmayı güçlendireceğini vurguladı. Köse, Manisa'nın tarımsal zenginliğinin doğru değerlendirildiğinde ailelere doğrudan gelir sağlayacağını ve bölgesel katma değerin artmasına katkıda bulunacağını belirtti.
yerel ürünler ve ilçelere göre fırsatlar:
Köse, Manisa’nın üzümden zeytine, incirden sebzeye kadar çeşitliliğe sahip olduğunu hatırlatarak ilçelere özgü üretim önerileri sıraladı. Sarıgöl ve Alaşehir’de üzümden doğal pekmez, üzüm reçeli ve sirke; Turgutlu’da incir reçel, kurutulmuş incir ve yöresel incir ürünleri; Akhisar’da zeytin ve zeytinden elde edilen ürünler; Salihli’de domates ve biberden hazırlanan ev yapımı salçalar; Demirci ve Gördes’te ise erişte, tarhana ve mantı gibi geleneksel lezzetlerin aile bütçesine katkı sağlayabileceğini ifade etti.
küçük ölçek, büyük fayda:
Köse, evlerin bahçelerinde kurulacak küçük sebze alanlarının bile ciddi tasarruf ve gelir imkânı sunduğuna dikkat çekti. Domates, biber, patlıcan, salatalık ve yeşillik gibi temel ürünlerin evde yetiştirilmesinin market harcamalarını azalttığını ve sağlıklı gıdaya erişimi kolaylaştırdığını söyledi. Yaz aylarında hazırlanan salça, turşu, reçel ve konservelerin kış için ekonomik bir avantaj oluşturduğunu belirtti.
Küçük ölçekli hayvancılığın da önemli bir gelir kapısı olduğuna işaret eden Köse, tavuk, ördek, keçi ve koyun yetiştiriciliği ile yumurta, süt, peynir ve tereyağı üretiminin hem aile tüketimine hem de satışa yönelik değerlendirilebileceğini söyledi. Ayrıca Manisa genelinde lavanta, adaçayı, kekik ve nane gibi tıbbi ve aromatik bitkilere artan ilginin, bu ürünlerin yüksek katma değer sunması bakımından fırsat yarattığını ekledi.
El emeği ve geleneksel üretimin de pazarlanabilir olduğuna vurgu yapan Köse, yöresel dokuma, dikiş, nakış, örgü, oya ve diğer el sanatlarının sadece mahalle pazarlarında değil, sosyal medya ve e-ticaret kanallarıyla ülke geneline ulaşabileceğini söyledi. Artık köyde üretmenin şehirdeki tüketiciye erişimi engellemediğini belirtti.
Üreten kadın güçlü aile demektir diyen Köse, kırsaldan göçün azaltılması ve yerel ekonominin canlanması için kadınların üretime katılımının kilit önemde olduğunu ifade etti. Yerel yönetimler, kooperatifler ve kamu kurumlarının sağlayacağı eğitim ve desteklerle bu potansiyelin daha ileri taşınabileceğini vurguladı.
Fatih Köse son olarak kırsalda yaşayan kadınlara üretmekten vazgeçmemeleri çağrısında bulunarak doğal ve yöresel ürünlere talebin arttığını, emek verilen her ürünün aile ekonomisine ve ülke kalkınmasına katkı sunacağını dile getirdi.
DÜŞÜNCE ROTASI DERNEĞİ GENEL BAŞKANI FATİH KÖSE, KIRSALDA YAŞAYAN KADINLARIN EV EKONOMİSİNE SAĞLAYACAĞI KATKININ AYNI ZAMANDA YEREL KALKINMANIN DA ANAHTARI OLDUĞUNU BELİRTEREK, "MANİSA'NIN BEREKETLİ TOPRAKLARINDA ÜRETEN KADINLAR HEM AİLE BÜTÇESİNİ GÜÇLENDİRİR HEM DE ÜLKE EKONOMİSİNE DEĞER KATAR." DEDİ.