Manisa için bütüncül kentsel dönüşüm çağrısı: depremi beklememeliyiz

Fatih Köse, Manisa'nın deprem riskine karşı kentsel dönüşümün sadece bina yenileme olmadığını; sosyal, altyapısal ve güvenlik boyutlarıyla hızlı uygulanması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 30.10.2026 11:29
Güncelleme Tarihi: 30.10.2026 11:29

Manisa için bütüncül kentsel dönüşüm çağrısı: depremi beklememeliyiz

Manisa'nın deprem gerçeğine hazırlık çağrısı:

Düşünce Rotası Derneği Genel Başkanı Fatih Köse, Manisa'nın mevcut deprem riskine karşı uzun vadeli ve planlı bir hazırlığın şart olduğunu belirtti. Köse, kentsel dönüşüm çalışmalarının yalnızca hasarlı binaları yıkıp yerine yenisini yapmak olarak görülmemesi gerektiğini; bunun yerine güvenli, dayanıklı ve yaşanabilir şehir hedefiyle bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasının önem taşıdığını söyledi.

Köse, öncelikli iş olarak yapı stokunun detaylı şekilde değerlendirilmesini ve risk taşıyan yapıların tespit edilmesini işaret etti. Bu tespitlerin ardından uygulanacak kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini, ancak bu sürecin vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde planlanmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

kentsel dönüşümün kapsamı:

Köse, dönüşümün yalnızca bina yenileme faaliyeti olmadığını vurgulayarak, altyapı, ulaşım ağları, toplanma alanları, sağlık hizmetleri ve acil müdahale imkanlarının birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti. Bu yaklaşımın, şehir genelinde afet anında müdahale kapasitesini ve yaşam sürekliliğini artıracağını söyledi.

Depremi beklemeden hazırlık yapmalıyız mesajını öne çıkaran Köse, deprem sonrasında yapılacak tartışmalar yerine deprem olmadan önce atılacak adımların belirlenmesi gerektiğini belirtti. Riskli yapıların tespiti ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılmasının yanı sıra, dönüşüm kararlarında vatandaşların bilgilendirilmesi ve sürece aktif katılımının sağlanmasının altını çizdi.

toplum bilinçlendirmesi ve kurumlar arası iş birliği:

Köse, yapı güvenliğinin yanında toplumun bilinçlendirilmesinin de aynı derecede önemli olduğunu söyledi. Mahalle bazında afet eğitimlerinin yaygınlaştırılmasını, vatandaşların acil durum planları konusunda bilgilendirilmesini ve okullarda afet farkındalığının artırılmasını önerdi.

Ayrıca Köse, Manisa'nın afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelmesi için kamu kurumları, yerel yönetimler, meslek odaları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar arasında koordinasyonun şart olduğunu belirtti. Bugün atılacak adımların, olası bir afetin sonuçlarını doğrudan etkileyebileceğini hatırlatarak, kentsel dönüşümün siyasi tartışmaların ötesinde bir şehir güvenliği meselesi olarak görülmesini istedi.

Sonuç olarak Köse, Manisa için önerilen yaklaşımın; güvenli yapı stokunun oluşturulması, altyapı ve hizmetlerin güçlendirilmesi, toplumsal eğitim ve hak temelli süreç yönetimi ile birlikte uygulanması gerektiğini vurguladı. Bu bütüncül planlama ile şehrin deprem karşısında dirençliliğinin artırılabileceği mesajını paylaştı.

DÜŞÜNCE ROTASI DERNEĞİ GENEL BAŞKANI FATİH KÖSE, MANİSA’NIN DEPREM GERÇEĞİNE KARŞI HAZIRLIKLI...

DÜŞÜNCE ROTASI DERNEĞİ GENEL BAŞKANI FATİH KÖSE, MANİSA’NIN DEPREM GERÇEĞİNE KARŞI HAZIRLIKLI OLMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTEREK, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YALNIZCA BİNA YENİLEME ÇALIŞMASI OLARAK GÖRÜLMEMESİ, GÜVENLİ VE DİRENÇLİ BİR ŞEHİR HEDEFİYLE ELE ALINMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.