Manisa'da 83 yaşında ortaya çıkan 20'lik diş cerrahiyle çekildi
Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki Aydın Besen, total protez kullanırken yaşadığı ağrı nedeniyle başvurduğu diş hekiminde beklenmedik bir teşhis aldı: ağrının kaynağı gömülü 20’lik dişti. Genellikle 18-30 yaş aralığında sürmesi beklenen 20’lik dişin ileri yaşta yüzeye yakın hale gelmesi dikkat çekti.
Hastanın anlatımı
Besen, yaklaşık 6 yıldır total protez kullandığını belirterek, "20’lik dişim hiç çıkmamıştı. Doktor ağrının sebebinin 20’lik diş olduğunu söyleyince çok şaşırdım. Protezimi kullanamaz hale geldiğim için doktorum çekilmesi gerektiğini söyledi. Bir hafta ilaç kullandıktan sonra operasyonla alındı" dedi.
Uzman değerlendirmeleri
Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Hakan Kahraman, 20’lik dişlerin her yaşta sorun çıkarabileceğine dikkat çekerek, gömülü dişlerin ileri yaşlarda kemik kaybı nedeniyle rahatsızlık verebileceğini belirtti. Kahraman, hastanın yıllarca total protez kullanmasının gömülü dişin üzerindeki kemiğin erimesiyle yüzeye yakınlaşmasına yol açtığını ve yeni protez yapımını engellemesi nedeniyle dişin cerrahi olarak çekildiğini ifade etti.
Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Barış Kaya da çene kemiğindeki rezorpsiyonun gömülü dişleri yüzeye doğru yaklaştırdığını vurguladı: "Bu dişler aslında sürmüyor; çene kemiği eridiği için çıkmış gibi görünüyor. Halk arasında ‘70 yaşından sonra diş çıktı’ denilen durumlar aslında gömülü dişlerin kemik erimesiyle ortaya çıkmasıdır. Özellikle total protez kullanan hastalarda daha sık rastlanıyor."
Kaya, ağrı, protez kullanımında zorluk veya beslenme sorunlarına yol açan vakalarda dişin cerrahi olarak alındığını, iyileşme sonrasında protezin yeniden yapıldığını ya da küçük onarımlarla kullanılmaya devam edilebildiğini söyledi.
Operasyon ve sonrası
Operasyonun ardından sağlığına kavuşan Aydın Besen, protezinin yenilenmesi için tedavisine devam ediyor. Uzmanlar, total protez kullanan ya da ileri yaştaki hastaların çene kemiği değişiklikleri açısından düzenli kontrollerle takip edilmesinin önemine dikkat çekiyor.
MANİSA’DA YAŞAYAN 83 YAŞINDAKİ AYDIN BESEN, PROTEZ DİŞLERİNİN AĞRI YAPMASI ÜZERİNE GİTTİĞİ DİŞ HEKİMİNDE, AĞRININ KAYNAĞININ 20’LİK DİŞ OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE BÜYÜK ŞAŞKINLIK YAŞADI. GENELLİKLE 18-30 YAŞ ARALIĞINDA ÇIKAN 20’LİK DİŞİN, 83 YAŞINDA ORTAYA ÇIKMASI DİKKAT ÇEKTİ.