Bist 100
10.158,63 0%
DOLAR
32,24 0,19%
EURO
35,2 0,22%
ALTIN
2.463,53 0,33%

Maliye yeniden sokaklara indi! Tüm vergi mükelleflerine denetim yapılacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan denetimler kapsamında Maliye ekipleri yeniden sahaya indi. 50 ilde orta ve büyük vergi mükelleflerine denetim başladı!

Yayın Tarihi: 29.04.2024 09:37
Güncelleme Tarihi: 29.04.2024 09:37

Maliye yeniden sokaklara indi! Tüm vergi mükelleflerine denetim yapılacak

Katma Değer Vergisi’ne (KDV) yönelik denetimlerini sürdüren Maliye, yeni bir aşamaya geçti. Büyük mükelleflere dair ilgili çalışma başlatan Maliye, 50 ilde 1000’den fazla vergi müfettişi ile sahaya indi. Lüks araç ticareti, kuyumculuk sektörü, özel eğitim kurumları ve ulaştırma kurumlarında vergi incelemesi yapacak olan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, bugün çalışmalarına yeniden başladı. 

Kayıt dışı ticarete müdahale etmek amacıyla harekete geçen Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, hileli KDV oranlarının önüne geçmek ve IBAN alt yapı çalışmalarına karşı denetim başlattı. Önceki günlerde ilk etap denetimleri tamamlayan ekipler, şimdi orta ve büyük mükellefleri deneyime çıktı. 

Kripto para, borsa ve kırmızı et denetimleri başladı! 

Yapılan planlama kapsamında 50 ilde 1000’den fazla vergi müfettişi sahaya indi. Vergi incelemelerine başlayan ekipler son dönemde kayıt dışılığa dair IBAN ve mail order üzerinden yapılan transferlerde kontroller yapılıyor. Bu kapsamda da kırmızı et satışındaki kayıt dışı işlemler, vergi istisnalarından yararlanan mükelleflerin denetimleri başladı. KDV oranlarının farklı uygulanması, kripto borsaları üzerinden para transferi, haksız yere stok affı kullanan mükellefler, lüks araç ticareti yapanlar mercek altına alındı. 

Alınan bilgilere göre vergi denetimlerindeki yapısal sorunların çözülebilmesi için sorular da yöneltilecek. Sahaya inen ekipler, vergi incelemesinin yanı sıra kayıt dışılığa sebep olan faktörleri de tespit edecek. Bu sayede de diğer mükelleflerin maruz kalacağı rekabet eşitsizliği giderilecek. 

Yerinde inceleme yapılacak! 

Bir süre önce Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan kayıtdışılıkla mücadele çalışmaları kapsamında çalışmalar tamamlandı. Yapay zeka ve algoritmanın da kayıtdışı ekonominin bir parçası haline getirildiğine dikkat çeken Bakanlık, bu kaynakların istihdam ve ihracata yönlendirilmesine yönelik incelemeler yapıyor. 

Öte yandan yapılan tespitler kapsamında incelenen mükelleflerin olduğuna da dikkat çekilirken sahte belge düzenleyen ve kullananlar için suç duyuruları da gerçekleştiriliyor. MASAK, Savcılık ve KOM’un iş birliği içinde olduğu denetimler, yurdun dört bir yanında devam ediyor.