Malatya'da ulaşım yatırımlarında son durum
AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü teknik ekibi ve Bölge Müdürü Suat Cüre ile birlikte kent genelinde yürütülen ulaşım projelerini sahada inceledi. İkizce TOKİ bölgesi başta olmak üzere bağlantı yolları, çevre yolu, tünel ve yerel ulaşım ihtiyaçları yerinde değerlendirildi.
İkizce TOKİ ve bağlantı yolları
İncelenen çalışmalar kapsamında İkizce TOKİ bölgesinde toplam 42,4 kilometrelik yol kesiminin tamamlandığı bildirildi. Planlanan 4 kavşaktan 3’ü hizmete açıldı; K2 TOKİ 1. Bölge bağlantı kavşağı ile K4 şantiye giriş kavşağı hemzemin olarak, K3 şube önü kavşağı ise farklı seviyeli kavşak olarak tamamlandı. Havaalanı bağlantı kavşağının ise 2026 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor. Kalan 5,8 kilometrelik kesimin bitirilmesiyle ulaşım hattının bütüncül hale gelmesi planlanıyor.
İkizce’de yürütülen çalışmaların toplam proje büyüklüğünün 7,6 milyar TL olduğu belirtildi. Ayrıca K3 şube önü kavşağından 1. Organize Sanayi Bölgesi’ne uzanan alternatif bağlantı yolları eş zamanlı olarak yürütülüyor. Akçadağ TOKİ bağlantı yolu kapsamında ise 1,5 kilometrelik yol ile 1x25 metre uzunluğundaki Toygar Köprüsü projeye dahil edildi.
Malatya genelinde karayolu yatırımları
Milletvekili Ölmeztoprak, deprem sonrası karayollarına yapılan toplam yatırım tutarının 19 milyar TL olduğunu açıkladı. Kent genelinde farklı noktalarda eş zamanlı çalışmaların sürdüğü ve projelerin planlanan takvim doğrultusunda ilerlediği ifade edildi.
Malatya Çevre Yolu'nda ilerleme
Malatya Çevre Yolu Yapımı Kontrol Şefliği'nde yürütülen çalışmalarda, çevre yolunun toplam uzunluğunun 53,5 kilometre olduğu ve bunun 46,2 kilometrelik bölümünün tamamlandığı kaydedildi. Kalan kısmın 2026 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Projenin tamamlanmasıyla ağır tonajlı ve transit trafiğin şehir dışına yönlendirileceği ve şehir merkezindeki trafik yoğunluğunun azalacağı belirtildi.
Doğanşehir ve Erkenek TOKİ çalışmaları
Doğanşehir Savaklı Mahallesi’nde mevcut trafik akışı ve yol güvenliği değerlendirildi; mahalle sakinlerinin kavşak talepleri yerinde ele alındı. Doğanşehir Erkenek TOKİ rezerv alanında planlanan yapıya ilişkin olarak toplam 110 konut, 105 dükkân ve 1 fırın öngörüldüğü, mevcut durumda ise 90 konut ile 80 dükkânın yapım sürecinin devam ettiği açıklandı. Çalışmaların tamamlanmasıyla bölgedeki yerleşim ve ticari alanların genişleyeceği vurgulandı.
Erkenek Tüneli'nde açılan kesimler
Erkenek Tüneli'nde servis yolunda 4,3 kilometre, ana yolda ise 5 kilometrelik kesimin tamamlanarak trafiğe açıldığı, toplamda 9,3 kilometrelik kısmın kullanıma sunulduğu bildirildi. Sağ tüpteki çalışmalar devam ediyor ve bu bölümün de 2026 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.
Yeşilyurt, Topsöğüt, Kale ve Battalgazi'de yerel talepler
Yeşilyurt Kuyulu Mahallesi'nde bağlantı yolu talepleri, Topsöğüt Mahallesi'nde Altay Kışlası Yeni Sanayi Sitesi girişinde trafik yoğunluğu ve kavşak ihtiyacı yerinde dinlendi. Kale ilçesine bağlı Kıyıcak ve Bentbaşı mahallelerinde alt geçit, yol yapımı ve sinyalizasyon talepleri değerlendirildi. İlçe merkezinde Bağlıca ve Düztarla mahallelerinde yan yol ve bisiklet yolu taleplerinin süreci başlatıldı. Battalgazi ilçesinde Bahçebaşı ve Akoğuz gibi yeni yerleşim alanları güzergâhında planlanan kavşak projelerinin tamamlandığı, ihale sürecine hazırlanıldığı ve takip edildiği bildirildi.
Yapılan saha incelemelerinde, projelerin yerleşim planları ve yerel ihtiyaçlarla uyumlu şekilde ilerlemesi ve takvime uygun tamamlanması vurgulandı.
AK PARTİ MALATYA MİLLETVEKİLİ İNANÇ SİRAÇ KARA ÖLMEZTOPRAK, İKİZCE TOKİ BAŞTA OLMAK ÜZERE KENT GENELİNDE DEVAM EDEN ULAŞIM PROJELERİNİ KARAYOLLARI 8. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK EKİBİYLE BİRLİKTE SAHADA İNCELEDİ.