
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, iklim değişikliğinin Türkiye'yi çevreleyen denizlerde ciddi etkiler yarattığını ifade etti. Salihoğlu, enstitünün Erdemli ilçesindeki yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısında, dünya genelinde sıcaklık artışlarının ortalama 1,5 derece iken, Mersin Körfezi ve Doğu Karadeniz gibi bölgelerde bu artışın 2,5 dereceyi bulduğunu açıkladı.
Sıcaklık artışının buharlaşma ve tuzluluğu artırma etkisine de dikkat çeken Salihoğlu, denizler üzerindeki sıcaklık artışlarının derin denizlerde belirginleştiğini ve denizdeki dolaşım sistemlerinde önemli değişiklikler meydana geldiğini belirtti. Ayrıca, Karadeniz'deki ekosistem mekanizmalarının ciddi bir biçimde değiştiğini vurguladı. Mersin Körfezi'nde ve açıklarındaki soğuk su oluşumlarının azalmakta olduğunu da sözlerine ekledi.
Başka bir önemli konu olan 'Okyanus asitlenmesi'ne de değinen Salihoğlu, denizlerdeki asit oranının arttığını gözlemlediklerini ifade etti.
Sıcaklık artışlarının yanı sıra, aşırı yağışların ardından ortaya çıkan kuraklıkların 'Kırbaç etkisi' olarak adlandırıldığını aktaran Salihoğlu, aşırı yağan yağmurların bitki örtüsünü aşırı büyütüp sonrasında gelen kuraklıkların bu bitkilerin kurumasına yol açarak yangın riskini arttırdığına dikkat çekti. Bu durumun geçmişte Los Angeles'ta görülen etkilerine benzer sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
Salihoğlu, 2024 yılının en sıcak yıl olarak kaydedileceğini ve düşük nemli topraklarda yangın riskinin artacağını dile getirdi. Bu nedenle tarımsal faaliyetlerin ve yangın önlem planlarının revize edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde aşırı yağışların artış göstereceğine ilişkin öngörülerde bulunarak, bu konuda çeşitli önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, iklim değişikliğine bağlı olarak denizlerde görülen sıcaklık artışına ilişkin gazetecilere açıklama yaptı.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, iklim değişikliğine bağlı olarak denizlerde görülen sıcaklık artışına ilişkin gazetecilere açıklama yaptı.