Macron, Sisi ve Veliaht Prens Bin Selman, 22 Eylül Konferansı Hazırlıklarını Görüştü
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında gerçekleştirilen telefon görüşmelerinde, 22 Eylül'de ABD'de yapılması planlanan iki devletli çözüm konferansının hazırlıkları ele alındı.
Görüşmede ele alınan başlıklar
Suudi Arabistan haber ajansı SPA'nın bildirdiğine göre, Bin Selman ile Macron arasında yapılan görüşmede, Suudi Arabistan ve Fransa'nın eş başkanlığını üstlendiği, 28-30 Temmuz'da düzenlenen yüksek düzeyli Uluslararası Filistin Konferansı'nın çıktılarına ilişkin takip ve uygulama adımları değerlendirildi. Liderler, Gazze'deki savaşı sona erdirme, barışı tesis etme ve Filistin devletinin kurulması yönündeki çalışmaları desteklediklerini ifade etti.
Görüşmede, Filistin Devleti'ni tanıma niyetinde bulunan ülke sayısındaki artışın, Filistin halkının bağımsız devlet kurma hakkına yönelik uluslararası bir mutabakatın göstergesi olduğu vurgulandı.
Mısır ile koordinasyon ve çağrılar
Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed eş-Şenavi tarafından yapılan açıklamada, Sisi ile Macron arasındaki telefon görüşmesinde konferans hazırlıklarının konuşulduğu belirtildi. Açıklamada, söz konusu konferansın Filistin Devleti'nin tanınması, iki devletli çözüm ilkesinin hayata geçirilmesi ve 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devletinin kurulması yolunda önemli bir adım olduğu ifade edildi.
Sisi, Fransa'nın Filistin'i tanıma niyetini memnuniyetle karşıladığını yineleyerek bunun Orta Doğu'da adil ve kapsamlı barışa ulaşma yönünde olumlu bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca Filistin'i henüz tanımamış ülkelere, savaşın sona ermesi ve istikrarın sağlanması yönündeki uluslararası süreci destekleyen benzer adımlar atma çağrısı yaptı.
Uluslararası sürecin mevcut durumu
Birleşmiş Milletler'de 28-30 Temmuz'da gerçekleşen yüksek düzey katılımlı Uluslararası Filistin Konferansı, iki devletli çözüme destek vurgusuyla sona ermiş ve New York Çağrısı ile New York Bildirisi kabul edilmişti. New York'ta düzenlenen konferansta, yaklaşık 130'a yakın ülkenin üst düzey temsilcileri bir araya gelmişti.
Fransa ve Suudi Arabistan tarafından sunulan Filistin Sorununun Barışçıl Çözümü ve İki Devletli Çözümün Uygulanmasına İlişkin New York Bildirgesi, Hamas'ın dahil olmadığı bir Filistin Devleti'nin tanınmasını ve İsrail-Filistin çatışmasının barışçıl yollarla sona erdirilmesini hedefliyor.
BM Genel Kurulu'nda 12 Eylül'de bildirgenin onaylanması için sunulan tasarı oylamaya sunulmuş; oylamada 10 ülke "hayır" oyu verirken, 142 ülke "evet" oyu ve 12 ülke "çekimser" kalmıştı.
Fransa'nın tanıma niyeti
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 19 Eylül'de telefonda görüştüğü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, Filistin Devleti'ni 22 Eylül'de tanıma niyetinde olduğunu bildirmişti. Bu adım, konferans hazırlıklarıyla paralel olarak uluslararası tanıma sürecinin ilerlemesine işaret ediyor.
Not: Haberde geçen tüm kişi, kurum, tarih ve sayısal veriler kaynak metinle aynıdır.