MABESEM Bağlama Kursu, Burkina Faso'lu Abdul Fettah'ı Türk Halk Müziğine Yaklaştırdı

Burkina Faso'lu İnönü Üniversitesi öğrencisi Abdul Fettah, MABESEM bağlama kursunda Aşık Veysel etkisiyle saz çalmayı ve türkü söylemeyi hedefliyor.

Yayın Tarihi: 04.06.2026 14:37
Güncelleme Tarihi: 04.06.2026 14:40

MABESEM Bağlama Kursu, Burkina Faso'lu Abdul Fettah'ı Türk Halk Müziğine Yaklaştırdı

MABESEM, uluslararası öğrenciye bağlama yoluyla kültürel köprü kurdu

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Eğitim Merkezi (MABESEM) sadece yerel halkın değil, Türkiye'de eğitim gören uluslararası öğrencilerin de kültürel ve sanatsal gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda kurslar, öğrencilerin sosyal uyumunu güçlendirirken Türk geleneksel sanatlarının aktarılmasına da olanak tanıyor.

İnönü Üniversitesi öğrencisi bağlamaya yöneldi

Burkina Faso'lu Abdul Fettah, İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi olarak Malatya'ya geldikten sonra bağlama ile ilgilenmeye başladı. Geçtiğimiz yıl Malatya'ya gelen ve TÖMER'de Türkçe eğitimi alan Abdul, Malatya Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği (MİSA)'nın yönlendirmesiyle MABESEM bünyesinde açılan bağlama kursuna katıldı.

Kısa sürede kaydettiği ilerlemeyle dikkat çeken Abdul Fettah, Türkiye'de tanınmış halk ozanlarından Aşık Veysel'i örnek alarak saz çalıp türkü söylemeyi hedefliyor. Kurs sürecini ve performans hedeflerini, hem müzikal merakı hem de kültürel yakınlık hissiyle ilişkilendiriyor.

Bağlamayla tanışma ve benzer enstrüman

Abdul Fettah, bağlamayla ilk karşılaşmasını TÖMER'deki derslerde yaşadığını; ders kitaplarında bağlamadan bahsedildiğini ve sınıfta bağlamayla icra edilen eserleri dinlediklerini aktarıyor. Öğretmeninin sınıfa getirdiği bağlamayı yakından görme fırsatı bulduktan sonra enstrümanı denemiş ve öğrenmeye karar vermiş.

Memleketi Burkina Faso'da bağlamaya benzeyen bir enstrüman olan «Kunde»'nin bulunduğunu belirten Abdul, bağlamanın sesini kendisine yakın hissettiğini ifade ediyor. Bu benzerlik, öğrenme sürecini kolaylaştıran ve motivasyonunu artıran bir unsur olarak öne çıkıyor.

Kursun toplumsal etkisi ve teşekkür

MABESEM bağlama kursu gibi programlar, uluslararası öğrencilerin sosyal uyumunu desteklemenin yanı sıra kültürel etkileşim için de pratik alanlar sunuyor. Abdul Fettah da kurs sürecinden duyduğu memnuniyeti vurgulayarak kısa sürede daha fazla çalmak istediğini belirtiyor.

Abdul Fettah, kendisine destek veren Malatya Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği (MİSA), MABESEM yetkilileri, kurs eğitmeni ve kurs arkadaşlarına teşekkür etti.

BÜYÜKŞEHİR’İN BAĞLAMA KURSU AFRİKA’DAN GELEN ÖĞRENCİYE İLHAM OLDU

BÜYÜKŞEHİR’İN BAĞLAMA KURSU AFRİKA’DAN GELEN ÖĞRENCİYE İLHAM OLDU

BÜYÜKŞEHİR’İN BAĞLAMA KURSU AFRİKA’DAN GELEN ÖĞRENCİYE İLHAM OLDU

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!