DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.851.247,51 -0,14%

Lübnan Krizi: İngiliz Bakan Falconer'dan Acil Ateşkes Çağrısı

Hamish Falconer, Lübnan'da acil ateşkes talep ederek, bölgedeki durumun ciddiyetine vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 24.10.2024 15:15
Güncelleme Tarihi: 24.10.2024 15:15

Lübnan Krizi: İngiliz Bakan Falconer'dan Acil Ateşkes Çağrısı

Lübnan'ın Güvenliği İçin Acil Önlemler

İngiltere'nin Orta Doğu, Kuzey Afrika, Afganistan ve Pakistan'dan Sorumlu Devlet Bakanı Hamish Falconer, Lübnan'daki krize dair önemli açıklamalarda bulundu. Falconer, Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleşen "Lübnan halkına ve egemenliğine destek" adlı konferansta yaptığı konuşmada, iç savaşın eşiğindeki Lübnan'da durumun her geçen gün daha da kötüleştiği uyarısını yaptı.

Lübnan İçin Yeni Bir Gazze Olmaması Gerekiyor

Falconer, "Lübnan'ın başka bir Gazze olmasına izin veremeyiz" diyerek ülkedeki gerginliğe dikkat çekti ve İngiltere'nin İsrail ile Hizbullah arasında acil ateşkes çağrısında bulunduğunu ifade etti.

İsrail ve Hizbullah Arasındaki Çatışmalar

İsrail'in kuzeyine füzeler atan Hizbullah'ı işaret eden Falconer, İsrail'in meşru müdafaa hakkının desteklendiğini ifade etti. Ayrıca, İran ve onun etkisi altındaki diğer grupların İsrail'e yönelik saldırılarını durdurmaları gerektiğinin altını çizdi.

İnsani Yardım Çağrıları

Bakan, ülkesi tarafından Lübnan'a gıda, ilaç ve temiz su gibi temel ihtiyaçları içeren 15 milyon sterlinlik bir yardım paketi sunulduğunu hatırlatarak, birçok Britanyalı'nın bu acil durum fonlarına bağışta bulunduğunu belirtti. Hükümetin de bu fonlara 10 milyon sterline kadar destek vereceğini duyurdu.

BM'nin Rolü ve Gelecek İçin Umut

BM'nin bölgedeki rolüne de değinen Falconer, tüm Birleşmiş Milletler çalışanlarının ve sağlık personelinin güvenliğine vurgu yaparak, "BM Lübnan Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) güvenliğine yönelik tehditleri kınıyoruz" dedi. Tüm taraflara, sivil kayıpların önlenmesi konusunda gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı.

Son olarak, Gazze'de yaşanan olaylara da değinen Falconer, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini hatırlatarak, Gazze’de yeni bir dönemin başlaması gerektiğini savundu. "Tüm çabalarımızı şiddet döngüsünü kırmaya odaklamalıyız" diyen Falconer, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının, siyasi müzakereler için tek yol olduğunu ve iki taraf için güvenli bir gelecek sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı