Lübnan Kabinesi, Ordunun 'Silahların Devletin Tekeline Alınması' Raporunu İnceledi; Hizbullah Yanlısı Derneğin Ruhsatı Askıya Alındı

Lübnan Kabinesi, ordunun "silahların devletin tekeline alınması" raporunu inceledi; Hizbullah'a yakın Sanat Derneği-Risalat'ın ruhsatı soruşturma süresince askıya alındı.

Yayın Tarihi: 06.10.2025 23:57
Güncelleme Tarihi: 06.10.2025 23:57

Lübnan Kabinesi, Ordunun 'Silahların Devletin Tekeline Alınması' Raporunu İnceledi; Hizbullah Yanlısı Derneğin Ruhsatı Askıya Alındı

Lübnan Kabinesi, ordunun hazırladığı ilk raporu inceledi

Bakanlar Kurulu, ordunun "silahların devletin tekeline alınması" planına dair hazırlanan ilk raporu ele aldı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Joseph Avn da katıldı ve görüşme Baabda Sarayı'nda gerçekleştirildi. Bilgiler, resmi haber ajansı NNA tarafından paylaşıldı.

Raporun arka planı ve hükümet kararları

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack 19 Haziran'da Beyrut yönetimine, "ülkedeki tüm silahların yalnızca devletin denetiminde toplanmasının öncelikli hedef" olarak belirlendiği önerisini sunmuştu. Bakanlar Kurulu, bu gündemle 5 Ağustos'ta toplandı ve orduya "silahların yıl sonuna kadar toplanmasına dair bir plan hazırlama" görevi vermişti. Söz konusu ilk rapor, bu sürecin değerlendirilmesi kapsamında kabinet tarafından incelendi.

Sanat Derneği-Risalat'ın ruhsatı askıya alındı

Kabine, 25 Eylül akşamı Güvercin Kayalıkları'na İsrail saldırılarında ölen Hizbullah liderleri Hasan Nasrallah ile Haşim Safiyuddin'in portrelerinin yansıtılmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Hizbullah'a yakın Sanat Derneği-Risalat'ın faaliyet ruhsatını askıya alma kararı aldı. O gece bazı gruplar kayalıklara görüntü yansıtmış ve sahilde yolları kapatarak gösteri düzenlemişti; hükümet daha önce kayalıklara herhangi bir görsel yansıtılmasını yasaklayan bir karar almıştı.

Lübnan Enformasyon Bakanı Paul Morcos, düzenlediği basın toplantısında raporun incelendiğini belirtti. Morcos, Bakanlar Kurulunun derneğin feshedilmesi talebini desteklediğini ancak soruşturma sonuçlanıncaya kadar sadece faaliyet ruhsatının durdurulması kararı alındığını aktardı. Bakan, derneğin "kamu mallarını amacı dışında kullanmak" ve "kamu düzenini bozmak" gibi eylemlerle ilgili kanunu ihlal ettiğini ifade etti.

Hizbullah'ın tutumu ve sınırdaki gelişmeler

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, hareketin silahlarını ancak İsrail'in Lübnan topraklarından çekilmesi, saldırıların durması, Lübnanlı esirlerin serbest bırakılması ve yeniden imar sürecinin başlaması koşullarının sağlanması halinde teslim edeceğini belirtmişti. Öte yandan, İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinden kısmi olarak çekilse de son çatışmalarda ele geçirdiği 5 stratejik tepe üzerindeki işgalini sürdürmektedir.

Kabinenin raporu incelemesi ve Sanat Derneği-Risalat hakkında alınan geçici önlem, silahların devlete devri ve ülke içindeki güvenlik dengeleri konusunda devam eden tartışmaların yeni bir aşamaya geçtiğini gösteriyor.