Lübnan'daki Ateşkes Kontrol Komitesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

Lübnan'da ateşkesin izlenmesi için kurulan Denetleme Komitesi, ilk toplantısını Nakura'da yaptı.

Yayın Tarihi: 09.12.2024 23:58
Güncelleme Tarihi: 09.12.2024 23:58

Lübnan'daki Ateşkes Kontrol Komitesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

Lübnan'da ateşkes anlaşmasının uygulanması ve izlenmesi amacıyla kurulan Denetleme Komitesi, ilk toplantısını Lübnan'ın güneyindeki Nakura kasabasında gerçekleştirdi.

Lübnan resmi haber ajansının bildirdiğine göre, komitenin çalışmaları ile ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'nın Beyrut'taki büyükelçilikleri ortak bir açıklama yaptı. Denetleme komitesi üyeleri, ateşkesin durumunu incelemek üzere bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ev sahipliğinde, ABD'nin başkanlığı ve Fransa'nın desteğiyle düzenlenen toplantıya, Lübnan ve İsrail silahlı kuvvetlerinden temsilcilerin katıldığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu komitenin yapılan ateşkes anlaşması ve BM 1701 numaralı kararının uygulanması konusundaki ilerlemeleri değerlendirmek üzere düzenli olarak bir araya geleceği ifade edildi.

ABD'nin arabuluculuğunda 27 Kasım'da İsrail ile Lübnan arasında bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Ancak, anlaşmadaki aşamalı çekilme maddesi nedeniyle İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki karadan işgali devam etmektedir.

BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen 1701 sayılı karar, İsrail'in Mavi Hattı'nın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörmektedir. Bu bölgede yalnızca Lübnan ordusu ve UNIFIL'e ait silah ve askeri araçların bulundurulması gerekmektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı